Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

VALİ KARALOĞLU, “DİYARBAKIR’IN GELECEĞİ BUGÜNDEN İYİ OLACAK”

VALİ KARALOĞLU, “DİYARBAKIR’IN GELECEĞİ BUGÜNDEN İYİ OLACAK”

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin kentin 50 yıllık çöp sorununu çözecek olan Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) projesinde, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde elektrik üretimi başladı.

Vali Münir Karaloğlu, düzenlenen törende yaptığı konuşmada, EKAY’ın birinci etabı olan metan gazından elektrik üretim tesisinin açılışını, kamuoyunun çevre sorunlarına dikkati çekmek için 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde gerçekleştirdiklerini söyledi.

Göreve başladığında kentin en acil çözülmesi gereken sorununun çöp depolama sahası olduğunu tespit ettiğini ifade eden Karaloğlu, bu nedenle EKAY projesini hayata geçirdiğini belirtti.

Karacadağ’ın yer altı ve yer üstü suların kaynağı olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Karacadağ, Diyarbakır’ı Amidi sevda yapan ana unsur. Ama Karacadağ’da çöp dağı oluşturulmuştu. Geçtiğimiz 20-30 yıl içerisinde bu kentte oluşturulan bütün katı atıklar vahşi olarak Karacadağ’da biriktirilmiş ve kirletilmiş. Bu kentin suyu, havası, toprağı zehirlenmiş.”

Diyarbakır’ın belediyecilik alanında geçmiş zamanının heba edildiğini vurgulayan Karaloğlu, bunun neticesinde Karacadağ’da çöp dağlarının oluştuğunu dile getirdi.

Karaloğlu, EKAY projesine Eylül itibariyle başladıklarını, ardından alanda yapılan rehabilitasyon çalışmasıyla çöp gazlarının toplandığını ve sızıntı çöp sularının engellendiğini aktardı.

“Nihai hedefimiz sıfır atık”

1 Nisan’da elektrik üretim santralinin temelini attıklarını ve bugün itibariyle EKAY projesinde çöplerden elektrik üretimine başladıklarını anlatan Karaloğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan, gayretiyle bütün şehirler ve kurumlarımızda hem çöpümüzü ayrıştırarak toplamaya çalışıyoruz hem de bu yavrularımıza o bilinci aşılamaya çalışıyoruz. Burada nihai hedefimiz sıfır atık. Öncelikle şehirlerimizde çöpü ayrıştırarak toplayacağız. Bunu vatandaşlara öğretmeye gayret edeceğiz. Toplaya bildiğimiz ayrıştırarak toplayacağız. Toplayamadıklarımızı da bu tesis aracılığıyla ayrıştıracağız.”

“Bu tesis muhteşem bir gelecek inşa yolunda bize yol göstersin”

Diyarbakır’a gelen ziyaretçilerin hizmet anlamında farkı görmelerini sağlamak için tüm belediye, kamu ve kurumlarla işbirliği içinde olacaklarını vurgulayan Karaloğlu, şu an Diyarbakır’ın 17 ilçesinde hummalı çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“İnşallah Diyarbakır’ın geleceği bugünden iyi olacak. Bundan herkes emin olabilir. Rabbim işimizi kolay kılsın. Bugün açılışını yapmış olduğumuz bu tesis İnşallah Diyarbakır’ın muhteşem geçmişi gibi muhteşem bir gelecek inşa yolunda bize yol göstersin.”

Açılışta, Diyarbakır milletvekili Mehdi Eker ve Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu da birer konuşma yaptı.

Program açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından tesiste yapılan gezi ile sona erdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.