Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Karacadağ’ın eşsiz doğasını keşfetmeye davet

Karacadağ’ın eşsiz doğasını keşfetmeye davet

Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde Karacadağ’da bisiklet turu ve “Lav Yolu” doğa yürüyüşü yapılacak.

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’in ortak varlığı olan Karacadağ’ın jeoparklar ağına dahil edilmesi için UNESCO’ya yapılan müracaatın ardından bölgenin bilinirliğinin artırılması amacıyla bisiklet turu ve “Lav Yolu” doğa yürüyüşü düzenlenecek.

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’den gelecek bisikletçiler, Çınar’a bağlı Ovabağ mahallesinden başlayıp Dişlibaşak mahallesi geçerek Şimşek mezrasındaki “Lav Yolu”na kadar 10 kilometrelik parkurda pedallarını Karacadağ için çevirecek.

Ardından Karacadağ’ın en son lavın püskürttüğü yer olduğu değerlendirilen yüzeyde lav akışına ait akıntı kırışıklıkları, lav dilleri, altında oluşan lav tünelleri ve eşsiz güzellikteki mağaraların bulunduğu alanda doğa yürüyüşü yapılacak.

Etkinlik, 24 Ekim Pazar günü saat 11.00’de Ovabağ’da başlayacak. Etkinliğe katılmak isteyen vatandaşlar şehrin belirli noktalarından alınarak toplu taşıma araçları ile alana götürülecek.

500 sporsever katılacak

Çınar Kaymakamı Sinem Büyüknalçacı, etkinlik alanında yaptığı açıklamada, bisiklet turu ve doğa yürüyüşünün Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’den yaklaşık 500 sporseverin katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi.

Karacadağ’ın henüz keşfedilmiş gizemli bir alan olduğunu belirten Büyüknalçacı, şöyle konuştu:

“Buraya gelen doğa tutkunları keşfettikleri mağaralara kendi isimlerinin verilmesi için kaymakamlığımıza başvurabilirler. Biz buradaki etkinliğimize bisiklet, spor tutkunlarını, Diyarbakır tutkunlarını bekliyoruz, hepsini davet ediyoruz.  Tüm doğa ve spor severleri #lavyolubisikletturu hashtagine destek vermeye davet ediyoruz.”

Karacadağ

Akdeniz çevresinin en geniş taban alanına sahip volkanı olan Karacadağ, son faaliyetini 100 bin yıl önce gerçekleştirdi.

Düzlüklerde yarık püskürmesi şeklinde başlayarak ilk evrelerinde plato şeklinde yayılıp üst üste yığılarak kalkan şeklini alan Karacadağ, küçük ekseni 80 kilometre, büyük ekseni 120 kilometre olan 10 bin kilometrekarelik alana yayıldı, bazik karakteri nedeniyle çok yüksek koni oluşturmadı.

Yeryüzüne yaklaşık 1000, 1100 derece sıcaklıkla çıkan bazik volkanizmanın içindeki gazların basınç azalması nedeniyle lavlardan ayrılması ve lavların alt kısmında birbirini tutması tünel şeklinde bir yapı oluşturdu.

Karacadağ’daki lavların direkt dünya kabuğu altındaki astenosfer adı verilen tabakadan gelmesi nedeniyle diğer dağlardan farklılık gösterir. Karacadağ, bu özelliğiyle çok karakteristik bir kalkan yanardağdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.