Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme Modeli “Cuma Buluşmaları” Başladı
Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme modeliyle ilgili olarak üreticilerin bilgilendirilmesi amacıyla 25 Ekim 2024 tarihi saat 14:00’de 81 ilde eş zamanlı olarak üretim planlaması ve yeni destek modeline ilişkin ‘’Cuma Buluşmaları’’ adlı bilgilendirme toplantıları planlandı.
Bu kapsamda Diyarbakır’da da 17 ilçe ve her ilçede 3 köy olmak üzere toplam 51 köyde aynı anda İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar başta olmak üzere il müdür yardımcıları, tüm şube müdürleri, tüm ilçe müdürleri ve Tarımsal Üretim Planlaması Biriminde görevli teknik personelin katılımıyla toplantılar gerçekleştirildi.
2025-2027 yıllarında yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ilk defa 3 yıllık yeni destekleme modeli oluşturuldu. Yeni Destekleme Modelleri sadeleşerek daha etkin bir şekilde kurgulandı. Bitkisel üretim destekleri 21 kalemden 3 ana destek kalemine, hayvansal üretim destekleri 22 kalemden 7 ana destek kalemine, su ürünleri desteklemeleri 15 kalemden 2 ana destek kalemine indirildi.
Bitkisel üretim yeni destekleme modelinde Temel destek yüzde 50 mazot, yüzde 25 gübre desteği Planlama desteği kapsamında yüzde 50 mazot, yüzde 25 gübre desteği planlama kapsamındaki ürünlere verilecek. Yani planlama ürünlerinde mazotun tamamı ve gübrenin yarısı verilmiş olacak. Üretimi geliştirme desteği kapsamında sertifikalı tohum, standart fidan, sertifikalı fidan, organik tarım, iyi tarım uygulamalarına destek verilecek.
Tarımsal Üretim Planlaması ve Yeni Destekleme modeli Cuma Buluşmaları kapsamında Kayapınar ilçesi Çölgüzeli Mahallesinde yapılan programa İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, GAP UTEM Müdürü Mehdi Sümerli, DSİ Bölge Müdür Yardımcısı Veysi Kanat, Tarımsal Üretim Planlaması Biriminde görevli teknik personel, Kayapınar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden teknik personel ve üreticiler katılım sağladı.
Programda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar Tarımsal Üretim Planlaması üretim modelinin önemine değinerek konuşmasında, “Bu yıl üretim planlaması diye yeni bir modele geçtik. Ülkemizin ihtiyacı olan ürünlerin üretilmesini sağlamak, ihtiyacı olmayan ürünlerin üretiminde kısıtlamaya gitmek ve dolayısıyla piyasadaki arz talep dengesini sağlayabilecek bir üretim modeline geçtik. Bu modelle hem üretimi planlamasını yapacağız hem yeni bir destekleme modeli uygulayacağız. Üretim planlaması çerçevesinde Türkiye’de 13 stratejik ürün belirlendi. Her ilde olmazsa olmaz olan, ihtiyacımız olan, ülkemizin ve sanayicimizin ihtiyacı olan 13 tane ürünü ve yem bitkilerini kapsayacak şekilde bu planın içine dâhil edildi. Türkiye’deki tüm üretim havzalarında o ilçe şartlarına uygun olan ürünler için ürün haritaları çıkarıldı. Bizler de İlde tarımsal üretim planlamasının bir alt birimi olan teknik komiteyi oluşturduk. Teknik komitede hem sivil toplum örgüt başkanları, hem üniversiteden katılımcılarımız, hem kamu kurum ve kuruluşlarından temsilcilerimiz ve teknik personelimiz var. Teknik komite tarafından ilçelerin arazi uygunluk planlarına, oradaki sulama imkânlarına bakarak ürünlerin ihracata uygunlukları dikkate alınarak her ilçe için ayrı ayrı ürünler belirleniyor ve bu stratejik ürünlerin o ilçelerde o havzalarda ekilmesi ve bunun dışındaki ürünlerin ekilmemesi üzerine bir planlama yapılıyor” dedi.
Program soru cevap bölümüyle sona erdi.