Dolar 34,1093
Euro 37,8820
Altın 2.800,11
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 29°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
29°C
Hafif Yağmurlu
Per 26°C
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 27°C

DİYARBAKIR TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YENİ DESTEKLEME MODELİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

DİYARBAKIR TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN YENİ DESTEKLEME MODELİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA
14 Eylül 2024 12:56
92
A+
A-

Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yeni destekleme modeline ilişkin açıklama yapıldı.

 Yapılan açıklamada, “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar ile Tarımsal üretimin ve gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması, üretim planlamasına katkı sağlaması, verim ve kalitenin artırılması, tarımsal üretimde çevreci yaklaşımların benimsenmesi ve uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amaçlanmıştır.

Bu kapsamda hazırlanan “2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar” 29 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir” denildi.

Yapılan açıklama şöyle:

“Tarımsal destekler ilk defa üretim döneminden önce açıklandı.

Destekler daha sade ve etkin hale getirildi.

Üreticiler için gelecek yılların öngörülebilir olması için destek kararı ilk defa 3 yıllık olarak hazırlanmış olup birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarı her yıl yeniden belirlenecektir.

Bitkisel üretimin desteklenmesi programı ile çiftçilere temel destek, planlı üretim desteği ve üretimi geliştirme destekleri verilecektir.

1- Temel destekler

Üretim maliyetine göre ürünler kategorilere ayrıldı. Her kategori için destek katsayısı belirlendi.

2025 üretim yılı için destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak belirlendi.

Temel, planlı üretim ve üretimi geliştirme destekleme tutarı, destek katsayı değeri ile destek katsayısının çarpımı sonucu elde edilmektedir.

Temel destek ile tüm ürünler için mazot maliyetinin yüzde 50’si ve gübre maliyetinin %25’i karşılanacaktır.

Örneğin

  1.  Kategoride yer alan arpa, buğday üreten çiftçilerimiz dekara 317,2 TL,
  2.  Kategoride yer alan ayçiçeği, fındık, soya, kuru fasulye, çay üreten çiftçilerimiz dekara 366 TL,
  3.  Kategoride yer alan pamuk ve çeltik üreten çiftçilerimiz dekara 549 TL temel destek alacaktır.

2- Planlı Üretim Desteği:

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından arpa, aspir, ayçiçeği (yağlık), buğday, kolza (kanola), fasulye (kuru), mercimek, mısır (dane), nohut, pamuk (kütlü), patates, soğan (kuru), soya ve yem bitkileri Planlı üretim kapsamında yer alan ürünler planlama kapsamına alınmıştır.

Planlama kapsamındaki ürünleri, havzasında üreten çiftçilere temel desteğe ilave destek ödemesi yapılacaktır.

Planlı üretim kapsamında üretim yapan üreticilerimize temel desteğe ilave destek verilecektir.

Bu üreticilerimizin mazot maliyetinin yüzde 100’ü ve gübre maliyetinin yüzde 50’si karşılanacaktır.

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından süt havzası olarak belirlenen illerde (Amasya, Bingöl, Bitlis, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş, Tokat ve Tunceli) yem bitkisi üreten çiftçilere destek katsayısının yüzde 50’si kadar ilave planlı üretim desteği verilecektir.

Yeraltı sularının yetersiz seviyede ve su kısıtı olduğunun Bakanlıkça tespit edildiği havzalarda yer alan sulu tarım arazilerinde ilgili üretim yılında Arpa, Buğday, Aspir, Fiğ, Mercimek,

Nohut, Yem bezelyesi, Ayçiçeği (yağlık) üreten çiftçilere ürünün bulunduğu kategoriye göre hesaplanan tutar üzerinden ilave yeraltı su kısıtı desteği ödenecektir.

Yer altı su kısıtının bulunduğu yerlerde planlı üretime uygun üretim yapan üreticilerimizin mazot ve gübre maliyetinin yüzde 100’ü karşılanacaktır.

3- Üretimi Geliştirme Desteği:

Verim ve kaliteyi arttırmak için;

  •  Sertifikalı tohum kullanım desteği,
  •  Sertifikalı/standart fidan kullanım desteği,
  •  Organik tarım desteği,
  •  İyi tarım uygulamaları desteği,
  •  Katı organik-organomineral gübre desteği verilmeye devam edilecektir.

Karar Kapsamındaki Diğer Destekler;

  •  Biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, 2025 yılında örtü altı paket destek tutarı 2.550 TL/da’ dan yüzde 50 artırılarak 3.825 TL/da’a, açıkta paket destek tutarı dekara 870 TL/da’dan 1.305 TL/da’ a çıkarılmıştır.
  •  Lisanlı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği; Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen kira ücret tarifesinin yüzde 75’i olarak ödenecektir.
  •  Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA) sistemine katılım primi desteği; ÇMVA sistemine dahil olan işletmeler yüzde 50 oranında arttırılarak 1.500 TL’ye çıkartılmıştır.
  •  Tarımsal yayım ve danışmanlık desteği yüzde 104 arttırılarak 294.000 TL ye çıkartılmıştır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.