Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 36°C
Parçalı Bulutlu
Diyarbakır
36°C
Parçalı Bulutlu
Paz 34°C
Pts 31°C
Sal 32°C
Çar 32°C

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘Ter Testi’ Yapılmaya Başladı.

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ‘Ter Testi’ Yapılmaya Başladı.
6 Ağustos 2024 11:56
115
A+
A-

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, özellikle solunum sistemi ve sindirim kanalı olmak üzere birçok organı etkileyebilen ciddi bir genetik rahatsızlık olan Kistik Fibrozis hastalığının teşhisi için gerekli olan ter testi yapılmaya başlandı.

Ter testinin Diyarbakır’da yapılmasının bölge için çok önemli olduğunu vurgulayan Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Meral:

“Türkiye’de 3 bin bebekten birinde görülen Kistik Fibrozis hastalığı, başta akciğer olmakla birlikte tüm organ sistemlerini tutabilen, genetik geçişli bir hastalıktır. Ne kadar erken tanı koyarsak ilerleyen dönemde hastalığa bağlı gelişecek olan ağır akciğer hasarı, gelişim geriliği, diyabet, karaciğer hastalığı, kemik erimesi vb. durumların önüne geçebiliriz.

Sağlık Bakanlığımız tarafından 2015 yılından itibaren yenidoğan bebeklere uygulanan topuk kanı taraması sayesinde, erken tanı koyarak hastalığın ilerlemesini büyük ölçüde engelleyebiliyoruz. Topuk kanı taraması sonucu Kistik Fibrozis açısından şüpheli olan yenidoğan bebeklere, tanı koymak için yapılması gereken ilk test “Ter Testi”dir.

Ter Testi; Genellikle kol iç yüzeyinden ter bezlerinin elektrotlar aracılığı ile uyarılarak ter toplanması ve terdeki klor oranı ölçülerek yapılan bir testtir.

Şüpheli durumlarda tanı koymaya yönelik yapabildiğimiz genetik testler vb. başka tetkikler olmakla birlikte, bunların sonuçlarının çıkması birkaç ay sürebiliyor. Ter Testi’nin ise en büyük avantajı; işlemin yaklaşık 30 dakika kadar kısa sürede yapılabilmesi ve aynı gün içerisinde sonuç vermesidir.

Ter testi; Yenidoğan döneminden itibaren tüm yaş gruplarında rahatlıkla yapılabilir, ağrısız ve yan etkisi olmayan bir işlemdir. Ayrıca tarama pozitif olmadığı halde ilerleyen yaşlarda Kistik Fibrozis düşündüren klinik bulguları olan, tekrarlayan akciğer enfeksiyonu geçiren çocuklar, akciğer hasarı saptadığımız büyüme gelişme geriliği olan, tekrarlayan bağırsak sorunu yaşayan hasta grubunda da Ter Testi yapılması erken tanı koymak için oldukça önemli yardımcı bir yöntemdir.”  dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.