Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Böcek Isırığı Deyip Geçmeyin!

Böcek Isırığı Deyip Geçmeyin!
05.06.2024
238
A+
A-

Havaların ısınmasıyla birlikte doğanın da yeşermeye başlaması; insanların daha fazla açık alanlarda, piknik alanlarında, park ve bahçelerde vakit geçirmelerini de beraberinde getirir.

Tabiatın bu coşkun güzelliklerine kendimizi kaptırdığımız hallerde genellikle tedbiri elden bıraktığımız durumlardan biri de böcek ısırıklarıdır. Vücutta kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler gösteren böcek ısırığı bazen oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Konuyla ilgili bazı uyarılarda bulunan Diyarbakır Dağkapı Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Yusuf Kaplan; böcek ısırması nedir, böcek ısırması durumunda neler yapılması gerektiği hususunda önemli bilgiler verdi.

Sivrisinek, kene, karınca, örümcek, pire ve aklınıza gelebilecek pek çok böcek ısırığının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini belirten Kaplan, “Özellikle sıcak havalarda böceklerin geneli gün yüzüne çıkar. Böceklerin pek çoğu kanla beslenir ve insan vücudu bunun için elverişlidir. Böcek ısırığı, genel olarak vücutta küçük bir alanda kızarıklık ve kaşıntı hissi gibi belirtilerle kendini gösterir. Böcek ısırıklarının bir dizi kötü sonuçlar da doğurabileceğini akılda tutmak gerekir. Az da olsa ölümle sonuçlanabilecek kötü durumlara da neden olabilir. Bunlar:

  • Alerjik reaksiyonla birlikte solunumun durması
  • Bazen arı sokmalarında kalp krizi ile eşlik eden sendromlar (Kounis Sendromu)
  • Isırılan bölgede cilt enfeksiyonu (bağışıklık sistemi zayıf kişilerde ülser oluşturacak yaralara bile neden olabilir)
  • Kene ısırıkları ile gelişen “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi”  dedi.

Dr. Yusuf Kaplan, böcek ısırıklarında ekseriyetle; şişlik, kızarıklık, ağrı, kaşıntı şeklinde belirtilerin ortaya çıktığını, yaz aylarında özellikle tahtakurusu, örümcek, kene ve arı sokmaları sebebiyle hastanelere başvuruların arttığını, nadir de olsa gerçekleşen akrep ve yılan sokmalarının ciddi derecede hayati risk oluşturabileceğini, belirtti.

Dr. Yusuf Kaplan böcek sokması durumunda; “Öncelikle enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak amacıyla ısırılan bölgeyi 3-5 dakika sabunlu su ile yıkayın. Böceğin ısırdığı alanı kaşımayın, çizmeyin, kanatmayın ya da sıkmayın. Bir poşete soğuk su ve buz koyup şişen bölge üzerine soğuk uygulama yapın. Eğer ısıran böcek zehirli ise; sokmanın olduğu bölgeyi hareket ettirmeyin, ısırılan kişiyi yatar pozisyonda tutun ve ısırılan bölgenin biraz üst kısmından kan dolaşımını engellemeyecek şekilde bandaj uygulayın” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.