Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Polen Allerjisine Dikkat!!!

Polen Allerjisine Dikkat!!!
03.05.2024
100
A+
A-

Baharın gelişi; doğanın canlandığı ve adeta yeniden doğduğu mevsimsel bir değişimi ve dönüşümü beraberinde getirirken bu değişim, özellikle allerjen bünyeye sahip olanlar için hayatı zorlaştıran bir faktöre de dönüşebilmektedir.

Allerjen bünye denildiğinde akla ilk gelen etkenlerin başında “polenler” bulunur. Sonbahar ve İlkbahar aylarında mevsimsel değişikliğe bağlı olarak ortaya çıkan Polen alerjisi’yle ilgili Dağkapı Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar önemli uyarılarda bulundu.

 “Polen alerjisi; bahar aylarında ortaya çıkan ve genellikle ağaç, çimen ve yabani ot polenlerinin tetiklediği mevsimsel bir alerji türüdür. Polenlere alerjisi olan kişilerin bağışıklık sistemi, bazı kimyasallar salarak bir reaksiyon gösterir” diyen Dahiliye Uzmanı Dr. Murat Acar, bu durumun, burunda tıkanıklık ve akıntı, öksürük, gözlerde sulanma ve kızarıklık, burun ve gözlerde kaşıntı gibi belirtiler ortaya çıkardığını, eğer belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda olduğunu belirtti.

Polen alerjisinin tedavisinde en iyi önlemin allerjiyi tetikleyen etkenlerden kaçınmak olduğunu ancak, bu her zaman mümkün olmayabileceğini ifade eden Uz. Dr. Murat Acar; önleyici tedbirler alınmasına rağmen şikâyetler devam ederse, antialerjik ilaçlar ve alerji aşılarının tercih edilebileceğini;  ilaç tedavisinin, doktor kontrolünde ve mutlaka reçete ile yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Eğer belirtiler kişinin günlük aktivitelerini etkileyecek düzeyde şiddetliyse, bir sağlık kuruluşuna başvurmayı öneren Acar, ayrıca, polen maruziyetini azaltmak için şu tedbirlerin alınmasını önerdi:

Dışarıda şapka ve güneş gözlüğü takmak, sık sık duş alarak, saçları ve vücudu polenlerden arındırmak, rüzgarlı ve polen yoğunluğunun fazla olduğu havalarda dışarı çıkmamak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.