Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Diyarbakır’da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla konferans düzenlendi

Diyarbakır’da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla konferans düzenlendi
20.11.2023
277
A+
A-

Diyarbakır’da “20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü” dolayısıyla “Çocuk Hakları, Çocuk İhmal ve İstismarına Yaklaşım ve Hukuki Sorumlulukları Konferansı” düzenlendi.

Konferansa Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su’nun eşi Zeliha Su, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Aydın Polat, sağlık çalışanları, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Konferansta konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, “Saygıdeğer Hanımefendinin himayelerinde İlimizde ilk kez düzenlenen “Çocuk Hakları, Çocuk İhmal ve İstismarına Yaklaşım ve Hukuki Sorumlulukları Konferansı”na teşriflerinizden dolayı teşekkür eder, sizleri şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlarım. Bu Konferansın İlimizde düzenlenmesinden dolayı memnuniyetimi dile getirmek isterim.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmenin 19 ve 34. Maddeleri çocuk istismarını önleme konusunda devletlere sorumluluk yüklemektedir. Bu kapsamda 19 Kasım “Dünya Çocuk İstismarını Önleme Günü” ve 20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak ilan edilmiştir.

Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.

Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesidir ve nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlayan bir sözleşmedir. Çocuk Hakları Sözleşmesi, çocukları hak sahibi özgür bireyler olarak görmektedir.

Bir yandan hak ve sorumluluklarla ilgili güzel gelişmeler yaşanırken, öte yandan açlık ve yoksullukla savaşan, şiddete uğrayan, sokaklarda yaşayan, küçük yaşlarda çalışmaya zorlanan ve kötüye kullanılan çok sayıda çocuğun olduğu da yadsınamayacak bir gerçektir

Birleşmiş Milletler Bilim, Kültür ve Eğitim Teşkilatı (UNESCO), dünyanın birçok bölgesinde yeni eğitim yılı başlarken, 6-18 yaş arası 244 milyon çocuk ve gencin hala okula gitme imkanından yoksun olduğu uyarısında bulunmaktadır. Bir UNICEF analizine göre, 2010 ile 2018 yılları arasında yaklaşık 182 milyon çocuk ya da diğer bir deyişle yılda ortalama 20,3 milyon çocuk kızamık aşısının ilk dozunu kaçırmıştır. UNICEF’in tahminlerine göre çatışma, şiddet ve diğer krizler, 2021’in sonunda 36,5 milyon çocuğun yerinden edilmesine yol açtı. İsrail’in, Gazze Şeridi’ne 7 Ekim’den bu yana düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 5 bini çocuk, 3 bin 330’ü kadın olmak üzere 12 bin 300 olması en temel çocuk hakkı olan yaşama hakkından da ne yazık ki çocukların mahrum kaldığını göstermektedir.

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin altına imza atan ilk ülkelerden biri olan Ülkemiz çocuklara büyük önem vermektedir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yüce Meclisin açılış gününü çocuklara bayram olarak hediye etmesi ve bu anlamlı günün hâlen dünyada kutlanan tek Çocuk Bayramı olması bunun önemli bir göstergesidir.

Okul, çocukların ev dışında zamanlarını en çok geçirdikleri mekânlardan biridir. Kendilerini en rahat ifade edebildikleri kişiler genellikle öğretmenleridir. Bu anlamda çocuk haklarına erişim konusunda ve erişim kısıtlı olduğu durumlarda raporlanma konusunda öğretmenlerimize büyük vazifeler düşmektedir ve sorumluluklarını en iyi şekilde yaptıklarından şüphem yoktur. Yine sağlık çalışanları dezavantajlı çocuklarla en çok muhatap olan kamu çalışanları olarak, çocuk haklarına erişim konusunda sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirecektir.

Bu anlamlı günde Kıymetli himayelerinden dolayı Saygıdeğer Hanımefendiye, Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen başta Çocuk Hastalıkları Hastanesi İdarecileri ve Personelleri ile Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığımız olmak üzere tüm Sağlık Ekibimize, organizasyon konusunda desteklerinden dolayı sayın Milli Eğitim Müdürümüze sunumlarıyla katkı sunacak kıymetleri konuklarımıza Sayın Psikolog Ferit Karadaş’a, Sayın Hakim Fethi Ahmet Tosun’a ve Sayın Prof. Dr. Serhat Nasıroğlu’na ve eğitim camiamızın değerli Öğretmenlerine en yürekten teşekkürlerimi sunarım.

Çocuk Hakları Günü’nde, çocukların, açlıktan, savaştan ölmediği, şiddete uğramadığı, kötüye kullanılmadığı ve tüm haklarının korunduğu, sevginin, kardeşliğin ve barışın egemen olduğu bir dünyada yaşayabilmek umuduyla tüm çocuklarımızı sevgiyle kucaklıyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.