Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Dicle’de Vali Su’nun katılımıyla çiftçilere tarım makineleri dağıtımı ve badem fabrikasının açılışı yapıldı

Dicle’de Vali Su’nun katılımıyla çiftçilere tarım makineleri dağıtımı ve badem fabrikasının açılışı yapıldı
06.09.2023
986
A+
A-

Diyarbakır’ın Dicle İlçesinde Organik tarımın geliştirilmesi amacıyla yürütülen “Organik Meyve Bahçelerinin Modernizasyonu Projesi” kapsamında çiftçilerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla tarım makinelerinin dağıtımı yapıldı.

İlçede ayrıca, “Arı Varsa Hayat Var” projesi kapsamında arıcılara da makine ve malzeme dağıtımı yapıldı.

Dicle’de yapımı tamamlanan badem kırma fabrikasının açılışı da, düzenlenen törenle yapıldı.

Törende konuşan Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su, “Bugün yine çok güzel bir programda ilimiz, ilçemiz için önemli bir projenin açılışında sizlerle beraberiz. Diyarbakır ilimiz her vesileyle ifade ediyorum, her sektörde önemli bir potansiyele sahip ve biz de bu potansiyelleri değerlendirmek için önemli çalışmalar yapıyoruz. Ve her sektörde hem tarım yatırımlarını hem özel sektör yatırımları hızla devam ediyor. Çok ciddi çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Kamusal alanda hem Büyükşehir Belediyesi olarak hem ilçe belediyeleri olarak hem de valilik olarak ilimiz ve ilçelerine çok önemli yatırımları birlikte hep beraber gerçekleştiriyoruz. Dicle İlçemizde yaptığımız çok önemli yatırımlarının bazılarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Parklar, bahçeler, peyzajlar; bunların birçoğunu gerçekleştirdik. Selahattin Eyyubi Gençlik Kampı’nın peyzaj işlerini bitirdik. Futbol, basketbol ve voleybol sahalarını yaptık.  Basketbol sahası işlerini gerçekleştirdik. Geçen yıldan buyana 85 kilometre 1. Kat, 36 kilometre 2. Kat, 5,5 kilometre kilitli parke döşemesi ve asfaltını gerçekleştirdik. Bu sene 70 kilometre, geçen yıl 141 kilometre asfalt Dicle İlçemizde gerçekleştirdik. Şu anda Dicle İlçemizde Büyükşehir olarak belediyemizle beraber belediye hizmet binasını yapıyoruz, bitirmek üzereyiz. Belediye hizmet binasının içinde aynı zamanda kadın yaşam merkezi olacak. Ayrıca içinde bir bilgievi yapılıyor. Yaklaşık 36 milyon lira değerinde. Bu da hemen hemen bitmek üzere. Bunu da Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştiriyoruz. Şu anda hükümet konağı inşaatımız devam ediyor. İnşallah, gelecek sene hükümet konağını bitirip Allah’ın izniyle sizlerin hizmetine sunmuş olacağız. 16 derslikli İmam Hatip okulumuz, şu anda devam ediyor. İnşallah onu da en kısa zamanda bitirip çocuklarımızın, sizlerin hizmetine sunmuş olacağız.

Şimdi biz istihdama yönelik olarak da önemli projeler yapıyoruz. Bunlar da istihdama yönelik projeler. Ama ayrıca biz burada 2 bin metre kare kapalı alana sahip bir tekstil atölyesinin de yatırımına başladık. İnşallah onu da bitireceğiz ve buradaki kardeşlerimiz orada istihdam edilecek. Dicle’nin atık su arıtma tesisini de inşallah bitirmek üzereyiz, onu da gerçekleştiriyoruz. Bu da yaklaşık 36,5 milyon lira bedelli gerçekleştiriyoruz. Bunun gibi birçok hizmeti Dicle İlçemizde gerçekleştirdik, gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Bakın bu sene 100 bin metrekare kilitli parke döşeyeceğiz. Her türle imkanı sizler için, vatandaşlarımız için seferber ettik, etmeye devam ediyoruz.

Bugün burada 3 tane önemli hizmeti burada vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. İlimizde her sektörde önemli çalışmalar yapıyoruz. Tarım sektöründe de, hem Tarım Bakanlığımız, hem GAP İdaremiz, hem kalkınma ajansımız, hem valilik olarak, hem büyükşehir belediyesi, ilçe belediyesi olarak sizlere, vatandaşlarımıza da tarımsal alanda çok ciddi destekleri sunuyoruz. Bakın bugün şurada bu tesis, badem kırma tesisi olarak hizmete açacağız inşallah. İlimizde arkadaşlar, 48 bin dekar kapama meyve bahçesi tesis ettik. Bunun 16 dekarı badem, bu 16 dekarın 3 bin 500 dekarı da Dicle İlçemizde. İnşallah bu sene bin dekar daha ilave edeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımız, buradan elde ettiği ürünü gelecek, bu tesiste işleyebilecek. Bu imkanı da vatandaşlarımızın ayağına getirmiş olduk. Bölgedeki tüm badem üreticileri de, bu tesisten faydalanacaklardır. Şimdi de 3 tane önemli hizmeti burada gerçekleştirmiş olacağız. 77 vatandaşımıza tarımsal faaliyetlerde onlara kolaylık sağlaması için araç, ekipman dağıtımını gerçekleştireceğiz. 16 adet kornizevatör, 16 adet benzinli çapa makinesi, 17 adet gübre dağıtma makinesi, 13 adet badem kırma makinesi, 15 adet üzüm sıkma makinesi, 77 adet budama testeresini vatandaşlarımıza bugün inşallah teslim etmiş olacağız. Bunun yüzde 70 kısmını GAP İdaremiz, yüzde 30’unu da vatandaşlarımız, o şekilde karşılıyoruz.

Yine bir projemiz, ‘Arı Varsa Hayat Var.’ Biliyorsunuz, ara dünyanın, yaşamının devam etmesi için vazgeçilmez canlılardan bir tanesidir. Biz de ilimizde arıcılığın gelişmesi için her türlü desteği vatandaşlarımıza sunuyoruz. Bu çerçevede, ‘Arı Varsa Hayat Var’ projesi kapsamında 20 vatandaşımıza kişi başı 15 adet olacak şekilde 300 boş kovanı inşallah vermiş olacağız. 20 adet bal süzme makinesini, 20 adet maske vs. onların kullanabileceği ekipmanları da bugün bu vatandaşlarımıza teslim etmiş olacağız.

Projenin büyük kısmını Tarım ve Orman Bakanlığımızdan, geri kalanı da vatandaşlarımızın katkısıyla gerçekleştirmiş olacağız. Arı ile ilgili projenin yüzde 75’ini bakanlık, yüzde 25’ini yetiştirici desteği ile gerçekleştiriyoruz.

Açılışını gerçekleştireceğimiz badem kırma tesisimiz, bunu da burada inşallah hizmete sokmuş olacağız.

Bunu da yüzde 70 GAP ve yüzde 30’u büyükşehir belediyesi ile Dicle belediyesi destekli olarak gerçekleştiriyoruz.

Büyükşehir Belediyemiz, Dicle Belediyemiz olarak ve GAP idaremiz olarak yüzde 70’lik kısmını biz karşılıyoruz. Diğer kısmını da vatandaşlarımızın katkılarıyla inşallah gerçekleştirmiş oluyoruz.

Ben bu güzel hizmetlerin yapılmasında emeği geçen, gayret sarf eden bütün mesai arkadaşlarımıza, vatandaşlarımıza, GAP İdaremize, Tarım ve Orman Bakanlığımıza, İl Müdürlüğümüze, Büyükşehir Belediyemize, Dicle Belediyemize, Kaymakamımıza, emeği geçen herkese huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Bu güzel hizmetlerin ilimize ve ilçemize, ülkemize, bütün çiftçilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, hepinize sevgiler, saygılar sunuyorum. Sağ olun, var olun” dedi.

Hak sahibi çiftçilere, arı üreticilerine makine dağıtım ve badem kırma fabrikası açılış törenine Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çitçi, Dicle Kaymakamı Kadir Yurdagül, Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, Gençlik Ve Spor İl Müdürü Nüammer Uslu, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Profesör Doktor Muzaffer Denli, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral, Profesör Doktor Aydın Vural, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ali Alp, İlçe Emniyet Amiri Komiser Ömür Yılmaz, Sur İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Ödoğlu,  Dicle Tarım ve Orman Müdürü Rifat Arık, Dicle Organik Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Şahinoğlu, Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği Müdürü Rıdvan Bal, AK Parti Dicle İlçe Başkanı Mehmet Ceylan çok sayıda kurum amiri ve birçok çiftçi katıldı.

Açılış töreninde İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral ve Dicle Kaymakamı Kadir Yurdagül de birer konuşma yaptı. Açılış sonrası tarım makinelerini inceleyen Vali su, burada çiftçilerle bir süre sohbet etti.

Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ve beraberindekiler daha sonra ilçede yapımı devam eden ilçe belediyesi hizmet binasında incelemelerde bulundu.

Vali su, daha sonra merkez çarşısına giderek esnaf ziyaretinde bulundu. Vali Su esnaf ve vatandaşları dinleyerek onlarla yakında ilgilendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.