Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

“Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması” yapılacak

“Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması” yapılacak

Diyarbakır’ın Fethi’nin 1383. yıl dönümü münasebetiyle Türkçe ve Kürtçe “Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması” düzenlenecek.

Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır’ın İslam Orduları tarafından fethedilmesi 1383. yılı kutlaması etkinlik çalışmalarına başladı.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Çelik ile Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ramazan Tekdemir, etkinlikler kapsamında düzenlenecek olan Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması ile ilgili Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Çelik yaptığı açıklamada, yarışmanın Büyükşehir Belediyesi ve Eğitim-Bir-Sen tarafından ortaklaşa düzenlendiğini söyledi.

Diyarbakır’ın 33 medeniyete ev sahipliği yaptığını belirten Çelik, bu medeniyetlerin en büyüğünün İslam medeniyeti olduğunu vurguladı. 

Çelik, İslam ordularının 639 yılında Diyarbakır’ı fethettiğini, bu fethin Malazgirt ve İstanbul’un fethedilmesinin müjdecisi olduğu kaydetti.

 Önceki yıl Vali Münir Karaloğlu’nun öncülüğünde kamu sivil toplum kuruluşları iş birliğiyle fetih etkinlikleri düzenlediklerini anımsatan Çelik, şunları dile getirdi:

“Bu yıl Diyarbakır fethinin 1383’üncü yılını kutlamak için hazırlıklar yapıyoruz. Dereceye giren birinci, ikinci ve üçüncü güfteler ödüllendirilecek. Daha sonra bu güfteler bestelenecek ve bu seneki kutlamalarında o besteleri hep birlikte sokaklarda söyleyerek Diyarbakır’ın fethinin daha coşkulu bir şekilde kutlanmasına katkı sağlamış olacağız.”

Son başvuru 20 Nisan

Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Tekdemir ise yarışmanın toplumsal bilinci oluşturmak açısından önemli olduğunu söyledi.

Yarışmayla fetih ruhunu ve bilincini, güfte ve beste ile yorumlayarak yeniden bir bilinç oluşturmak, var olan bilinçleri tazelemek istediklerini aktaran Tekdemir, şöyle konuştu:

“Bu yarışmayı öğrenciler, sivil toplum kuruluşları ve ülkemizin her yerinden katılımcılar başvurabilir. Şehrimizin İslam ile yeniden başlayan tarihini tahkim kılmak ve kimlik bir ruh dinamizmi oluşturmak istedik. Yarışmamıza başvurular 20 Nisan’a kadar devam edecek olup 25 Nisan’da dereceye girenler ilan edilecektir.”

Tekdemir, yarışmaya katkılarından dolayı Vali Münir Karaloğlu’na teşekkür etti.

Başvuru şartları

Diyarbakır Fetih Güfte yarışmasına başvurular 20 Nisan’da sona erecek. Yarışmanın; “İslamiyet, İslam Medeniyeti, Barış, Diyarbekir, Fetih, Fethin Sembolleri, Hazreti Süleyman, Sahabe, Kutlu Nesil” kavram ve konularını içerisinde barındırması gerekiyor.

Türkiye genelinde her yaş grubundan katılımcı başvurabileceği yarışmaya ayrıca Türkiye geneli resmi ve özel tüm okullarda çalışan öğretmenler ile resmi ve özel okullarda öğrenim gören lise öğrencileri de katılabilecek.

Biçim ve ölçü sınırlaması olmayacağı yarışmada, katılımcı birden fazla eserle katılabilecek ve istediği biçimi tercih edebilecek. Eserin marş ve bestelenmeye uygun olması, güftelerin dil kurallarına uygun biçimde yazılması gerekiyor.

Katılımcılar, eserlerini Eğitim-Bir Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubeye elden veya “diyarbakirfetihmarsi@gmail.com” adresine e-posta yoluyla teslim edecek. 

https://www.diyarbakir.bel.tr/haberler/5487-kultur.html

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.