Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Yedikardeş Burcu’ndan sonra Ulu Beden Burcu da ışıl ışıl oldu

Yedikardeş Burcu’ndan sonra Ulu Beden Burcu da ışıl ışıl oldu

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, “Sur’larda Diriliş Başlıyor” mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında Ulu Beden Burcu’nun iç kısım aydınlatma çalışmalarını tamamladı. 

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Diyarbakır Surlarında başlattığı restorasyon çalışmalarını sürdürüyor. 

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca Diyarbakır’ın en görkemli, anıtsal ve üzerinde kitabelerin bulunduğu burçlarda 10 Ağustos 2020’de başlatılan 1. Etap restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümünü tamamlandı.

Ulu Beden Burcunda, teras ve seğirdim bölümlerinde biriken toprak temizlenerek zemine ulaşılan çalışmalarda, burç zeminine düşen surlara ait taşlar yerlerine monte edilerek orijinalliğinin korunması sağlandı.

Burç ışıklandırma ile göz kamaştırdı 

Daha önce restorasyonu tamamlanarak iç aydınlatması yapılan Yedi Kardeş ve Nur burcunun ardından Ulu Beden (Evli Beden) burcunun da iç kısımları aydınlatıldı.

Ulu Beden Burcu’nun içini en iyi şekilde göstermek için aydınlatmada hassas bir şekilde çalışan ekipler, yapının özgünlüğüne zarar vermeden, özgün renk ve dokusunu yansıtacak gün ışığı aydınlatma tonunu kullandı. Kablolar ve elektrik tesisatının yapıya zarar vermemesi için özel tekniklerle döşeme işleminin gerçekleştirilmesiyle aydınlatılan burç, görüntüsüyle göz kamaştırıyor. 

Ulu Beden Burcu

Silindirik bir plana sahip Ulu Beden Burcu, şehri çevreleyen surların güneybatısında yer almaktadır. Evli Beden olarak da bilinen burç, Artuklu Hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılında Mimar Caferoğlu İbrahim tarafından yapıldığı kitabesinde geçmektedir.

Burcun üzerinde, hakimiyetin simgesi olan çift başlı kartal; süper gücü simgeleyen kanatlı aslan; burcu tepeden tırnağa saran kitabeler; mukarnas süslemeleri yer almaktadır.

https://www.diyarbakir.bel.tr/haberler/5349-sur-restorasyon.html

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.