MMG Diyarbakır Şubesi Başkanı Yusuf Çelebi’den kentsel dönüşüm çalışmalarına destek
Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi Başkanı Yusuf Çelebi, yaptığı basın açıklamasında Diyarbakır’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına destek mesajı verdi.
Çelebi açıklamasında, “Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi (MMG) olarak, kentimizin refahı, huzuru, selameti ve imajı için yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını, hiçbir ideolojik platformlara taşımadan, kıymetli bulduğumuzu ifade ederken bu çalışmaların sekteğe uğratılmasını ise kabul etmiyoruz.” dedi.
Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Basının ve kamoyunun malumu olduğu üzere, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile İlçe Belediyelerinin, şehrimizin birçok semtinde birlikte yürüttükleri kentsel dönüşüm çalışmaları bulunmaktadır.
Kentsel dönüşüm çalışmaları, hem şehrimizin mimari dokusu, şehir planlaması ve kimliği hem de bölgesel örneklemi ve müreffeh hayat olanaklarının oluşturulması bakımından oldukça önem teşkil etmektedir. Bilindiği üzere şehrimizde gelişigüzel/derme çatma, kaçak ve gecekondu olarak nitelendirilen yapıların inşasının uzun bir hikayesi ve süreci vardır. Bu hikayenin en belirgin yönlerinden birisi, vatandaşlarımızın zorunlu ve zorluğa maruz kalarak oldukça zor koşullar altında evlerini inşa etmiş olmalarıdır. Başka bir ifadeyle şehrimizin siluetini bozan ve şehir planlamasını olumsuz etkileyen söz konusu yapıların inşasındaki arkaik, ekonomi, güvenlik ve sosyal imkanların olmayışı gibi bariyeler oluşturmaktadır. Bu gibi arkaikler, kırdan ve hatta çevre illerden şehrimize yoğun göç hareketliliğini doğurmuş ve buna bağlı olarak şehrimizde çarpık ve güvenli olmayan yapıların oluşumunu doğurmuştur. Bu bakımdan her evin çarpıcı bir hikayesi vardır.
Göç hareketliliğinin son zamanlarda yavaşlaması ve nüfusun durağanlaşmasıyla birlikte kentlere, kentleşmeye, metropolleşmeye ilişkin çok yönlü ve çeşitlilik arz eden tartışmalar ortaya çıkmış ve bu tartışmalar farklı bir boyutta evrilerek kent/şehir planlamanın nasıl olması gerektiği meselesi öne çıkmaya başlamıştır. Kentsel planlama, önceki süreçte, çoğu zaman, kentlere yönelen nüfusu barındıracak şekilde yeni alanların imara açılması biçiminde algılanırken; süregelen bugünlerde ise sürecin, kentlerin eskiyen ve işlevini peyderpey kaybeden bölgelerin kentsel dönüşümle yeniden imar edilmesine dönüştüğü gözlenmektedir.
Diyarbakır’da mimariye ve estetiğe dikkat edilmeden plansız, inşaat teknolojisine uyulmadan, yeşil alandan yoksun inşa edilmiş yapı kümelerinden oluşan ve gecekondular olarak isimlendirilen mahallelerimiz vardır. Yıllardır bu mahallelerde yaşayan vatandaşlarımız, yaşam koşulları itibariyle birçok zorluğa ve güçlüğe maruz kalmıştır, kalmaktadır. Vatandaşlarımıza daha iyi ve nitelikli yaşam koşuları oluşturmak ve şehrin kentleşmesini iyileştirmek için vatandaşlarımızı yerinde etme/k değil, aksine yerinde kalma imkânını sunup hiçbir şekilde ihmal etmeden kentsel dönüşümün ara verilmeden sürdürülmesi, oldukça kıymet arz etmektedir. Bu kaygı ve beklentilerle kentsel dönüşme yönelik yapılan her türlü çaba ve pratiği takdirle karşılanmalıdır. Kentsel dönüşümü farklı politik ve bilumum mecralara çekerek yapılan her türlü açıklama ve beyanları ise şehrin planlaması, vatandaşlarımızın refahı ve şehrin kalkınması önünde bir bariyer ve gölgeler olmaktan öte bir vazife icra etmeyecektir. Öyleki ilgili bakanlık, belediyeler ve vatandaşların el ele verdiği ve alışageldiğimiz üzere güvenlik bariyerlerin yerini “açılış havasına” bıraktığı bir ortamda, sürdürülen kentsel dönüşümü gölgelecek veya puslu havayı belirecek her türlü söz ve eylem, şehrimizin yararına değil imajına zarar verecektir. Temel kaygımız gecekondu muhitlerde ikâmet eden vatandaşlarımızın refahı olup hak kaybına uğramamasıdır.
Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi (MMG) olarak, kentimizin refahı, huzuru, selameti ve imajı için yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını, hiçbir ideolojik platformlara taşımadan, kıymetli bulduğumuzu ifade ederken bu çalışmaların sekteğe uğratılmasını ise kabul etmiyoruz.
Yine MMG olarak; taraflar arasında makul ve makbul bir ilgi ile karşılıklı kabul neticesinde yapılan kentsel dönüşüm, taraflı tarafsız herkesin nazarında sağlıksız ve sosyal olanaklardan mahrum yapılardan oluşan muhitlerin hak ettiği imkan ve görünüme kavuşması, hak sahiplerinin memnun olması, yaşam standartlarının çevredeki yapılarla eşit koşullara getirilmesini değerli buluyoruz.
Mimar ve Mühendisler Grubu Diyarbakır Şubesi (MMG)
YUSUF ÇELEBİ / MMG DİYARBAKIR ŞUBE BAŞKANI”