Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Eğil Atıksu Arıtma Tesisi Dicle Barajı’nı koruyor

Eğil Atıksu Arıtma Tesisi Dicle Barajı’nı koruyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Eğil Atıksu Arıtma Tesisiyle kentin içme suyu kaynağı olan Dicle Barajı’nın kirlenmesini önlüyor.

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin su havzası olan Dicle Barajı’nı korumak için inşa ettiği Eğil Atıksu Arıtma Tesisi, ilçenin kanalizasyon şebekelerinden gelen günlük 800 metreküp atıksuyu arıtarak temiz bir şekilde Aşağıdöşemeler Mahallesi’nde yer alan kurumuş dereye deşarj ediyor.

Bu sayede atıksu Dicle Barajından uzak alana temiz şekilde deşarjını sağladığı için kentin içme suyu kaynakları korunuyor.

Arıtmada kimyasal kullanılmıyor

Eğil Atıksu Arıtma Tesisi, fiziksel, biyolojik ve çamur susuzlaştırma olmak üzere 3 üniteden oluşuyor. Tesis ileri biyolojik atıksu arıtma özelliği taşımamasına rağmen azot ve fosfor giderimi de sağlıyor. 

Fiziksel arıtma ünitelerinden geçen atıksu, dağıtım yapısına alınıyor. Dağıtım yapısına alınan atık su, iki havalandırma tankına ulaştırılıyor. “Uzun Havlandırmalı Aktif Çamur” projesine göre tasarlanan tanklar, oksik ve anoksik bölgelere ayrılıyor. Burada oluşan biyokütle sayesinde atıksuyun içerindeki karbon, azot ve fosfor giderimi biyolojik olarak gerçekleşiyor. Arıtma işlemi için herhangi bir kimyasal kullanılmıyor.

https://www.diyarbakir.bel.tr/haberler/4853-diski.html

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.