Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

“Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” hazırlanıyor

“Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı” hazırlanıyor

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin en önemli su kaynağı olan “Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” kapsamında başlangıç toplantısı düzenledi.

Diyarbakır’da bir otelde düzenlenen başlangıç toplantısında konuşan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, küresel ısınmanın doğal sonucu olan kuraklık ve iklim değişikliğini yaşadıkları bugünlerde en önemli yaşam kaynağı olan suyun öneminin her geçen gün daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Yer altı ve üstü su kaynaklarının sınırsız olmadığını ifade eden Tutşi, temiz su kaynaklarının giderek azaldığını ve temiz suya ulaşmanın her geçen gün daha çok çaba gerektirdiğini belirtti.

“Yeni projeyle Diyarbakır’ın 2055’e kadar içme suyu sorununu çözüyoruz”

Diyarbakır’ın 2055’e kadar içme suyu sorununu giderecek olan “Diyarbakır İkinci Merhale İçme Suyu İnşaatı”na başladıklarını aktaran Tutşi, şöyle konuştu:

“200 milyon liraya mal olacak projemiz 2023’e kadar tamamlanması hedeflenmektedir. Böylece Diyarbakır’ın 2055’e kadar içme suyu sorunu çözülmüş olacaktır. DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak şu anda ise Dicle Barajı’ndan aldığımız ham suyu 32 kilometre iletim hattı ile 1600’lük çelik borularla saniyede 3 metreküp suyu İçme Suyu Arıtma Tesis’imizde arıtarak 1 milyon nüfusun musluklarından içilebilir kalitede ve kesintisiz olarak vermekteyiz.”

Tutşi, Dicle Barajı’nın 2001’de işletmeye açıldığını ve baraj gölünün 634 kilometrekare alan sahip olduğunun bilgisini verdi.

Proje alanının tamamının Diyarbakır il sınırında  %70’i Dicle, %20’si Eğil, %9’u Hani ve %1’ide Ergani ilçesinde olduğunu vurgulayan Tutşi, Dicle Baraj Gölü Havzası’nda 50 mahallenin yer aldığını belirtti.

“Dicle Baraj Gölü Havzası Koruma Planı Hazırlanması Projesi” ile su kaynağını korumak ve kalitesini kontrol altında tutmayı amaçladıklarını aktaran Tutşi, “Diyarbakır’a içme suyu sağladığımız Dicle Barajı’na gözümüz gibi bakmalıyız.” dedi.

Proje kapsamında DİSKİ Genel Müdürlüğü ile İO Çevre Çözümleri Firması arasında Haziran 2021’de sözleşme imzalandığını ve 7 Temmuz itibariyle işe başlandığını hatırlatan Tutşi, projede farklı disiplinlerde alanında 19 uzmanın görev yaptığını ifade etti.

“Yarınlarımızı koruyacak projeyi başlatmaktan kıvanç duyuyoruz”

Proje sonucunda, su kaynağının ve havzanın korunması için alınması gereken tedbirler ve önerilerin yer aldığı özel hükümler oluşturulacağını belirten Tutşi, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Koruma planı oluşturulacak ve sosyo-ekonomik değerlendirmeler de yapılarak, önlemlerin uygulanması noktasında havzada yürütülecek eğitim ve bilinçlendirme faaliyetlerine yönelik öneriler gerçekleştirilecektir. DİSKİ Genel Müdürlüğü olarak böyle faydalı ve yarınlarımızı koruyacak bir projeyi başlatmış olmaktan kıvanç duyuyor ve tüm paydaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Toplantıda Proje Koordinatörü Prof. Dr. Erdem Görgün ve Jeoloji Yüksek Mühendisi Emet Karamürsel birer sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantıya kamu kurum müdürleri ve Dicle Baraj Havzası sınırları içinde yer alan belediyelerin ilgili müdürleri katıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.