Dolar 38,4693
Euro 43,9217
Altın 4.051,85
BİST 9.147,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 29°C
Çok Bulutlu
Diyarbakır
29°C
Çok Bulutlu
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 24°C
Paz 23°C

Karaloğlu: “Kültürle ve sanatla şehrin havası renklensin”

Karaloğlu: “Kültürle ve sanatla şehrin havası renklensin”
12 Ekim 2021 21:33
486

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Münir Karaloğlu, Hattat Mehmet Han Akan’ın eserlerinin sergilendiği “Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi”nin açılışını gerçekleştirdi.

Büyükşehir Belediyesi, “Feqîyê Teyran Kültür ve Sanat Sezonu” kapsamında Diyarbakırlı Hattat Mehmet Han Akan’ın eserlerinin yer aldığı “Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi”ni sanatseverlerle buluşturdu.

Vali Karaloğlu, Hattat Mehmet Han Akan ile birlikte Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda bulunan sergi salonunda “Çizgide Ahenk ve Zarafet Hat Sergisi”nin açılışını yaptı.

Sergi açılışında konuşan Vali Karaloğlu, hat sanatının Asr-ı Saadete kadar dayanan geleneksel İslam sanatlarından bir tanesi olduğunu söyledi.

Karaloğlu, hat sanatının Kuran-ı Kerim’i en güzel yazma yarışıyla başladığını ve bugüne kadar gelişerek devam ettiğini belirtti.

“Hamid Aytaç Hat Müzesi ve Hat Mektebi’ kurma çalışmamız devam ediyor”

Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Rivayet edilir ki, Kuran-ı Kerim Mekke’de nazil oldu, Kahire’de okundu ama en güzeli İstanbul’da yazıldı. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde çok büyük hattatlarımız var. Onlardan bir tanesi, hat sanatını Osmanlı’dan Cumhuriyet’e taşıyan büyük hattat Diyarbakırlı Hamid Aytaç’tır. Bugün Türkiye’de hatla uğraşan kim varsa ikinci kuşak veya üçüncü kuşak Hamid Aytaç’ı bulursunuz. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’nin Osmanlı’dan Cumhuriyet’e en büyük miraslarından bir tanesi olan Hamid Aytaç adına Diyarbakır’da ‘Hamid Aytaç Hat Müzesi ve Hat Mektebi’ kurma çalışmamız şu anda devam ediyor. Dağkapı meydanındaki 1 ve 2 numaralı burçlardaki restorasyon çalışmaları devam ediyor, aynı zamanda müzeyle ilgili de tanzim ve teşhir için fikri çalışmalar devam ediyor. İnşallah orada bir de hat mektebimiz olacak.”

“Kültürle, sanatla, müzikle dolu dolu bir sezon geçireceğiz”

Diyarbakır’ın gerginlikten çok çektiğini ifade eden Karaloğlu, şunları kaydetti:

“Bu sene de kültürle, sanatla, müzikle dolu dolu bir sezon geçireceğiz. İstiyoruz ki, Diyarbakır’ın havasını kültürle, sanatla ve sporla biraz yumuşatalım. Bu şehrin insanı gerginlikten çok çekti, biraz artık kültürle ve sanatla şehrin havası renklensin, insanımız da rahatlasın. Kültür ve sanat faaliyetlerine bu sene pandeminin de izin vermesiyle daha fazla yer, emek vereceğiz. Sergilerimiz, etkinliklerimiz, kurslarımız, eğitimlerimiz ve konserlerimiz olacak. Tiyatro, sinema, her türlü sanatsal faaliyetlerimizi yıl boyunca takip etmenizi diliyoruz.”

Hattat Mehmet Han Akan’a da çağrıda bulunan Karaloğlu, açılacak “Hamid Aytaç Hat Müzesi ve Hat Mektebi”nde eğitimler vererek yeni hattatlar yetiştirmesini istedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.