Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

DİKKAD’DIN DİCLE’DEKİ EĞİTİMİNİ ALAN ÜRETİCİLER SERTİFİKALARINI ALDI

DİKKAD’DIN DİCLE’DEKİ EĞİTİMİNİ ALAN ÜRETİCİLER SERTİFİKALARINI ALDI

Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında 21 Haziran ile 30 Haziran 2021 tarihleri arasında ilçedeki birçok üreticiye değişik alanlarda eğitim verildi.

Bağcılık, ceviz ile badem yetiştiriciliği gibi birçok alanda teorik ve uygulamalı olarak eğitim alan çiftçiler, hem bilgilerini tazeliyor, hem de bu konudaki eksiklerini giderme fırsatı buluyor.

28 Haziran ile 30 Haziran tarihleri arasında badem ve ceviz yetiştiriciliği hakkında verilen son eğitimi de tamamlayan üreticiler, düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

 Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk, sertifika töreni öncesi üreticilere son eğitimi bir badem bahçesinde uygulamalı olarak verdi.

Badem fidanlarında oluşabilecek güneş yanığına ve tedbirlerine değinen Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk, “Güneş, en dik geldiği saatte gövdeyi yakar. Fidanın kuzey tarafı güneşi göremediği için ağaç kurumaz.

Sıcaklar başlamadan önce, Mayıs’ta plastik tavan boyası ile gövde boyanmalıdır. 3-4 yıl ağaç kendini gölgeleyene kadar boyanmalıdır. Fidanın dallarında ve gövdelerinde fidan kurtları vardır. Teke böceği dalları perişan ediyor. Ucu kurumuş sürgün zamanında kurumuş dalı uygun yerden keserek önüne geçilebilir. Çiçek zınnı meyveleri perişan eder.

Çiçek organlarını yiyor. Tedbir olarak mavi leğenin için su kuyup birkaç gün bekletilebilir. Çiçek döneminde kullanılacak olan ilaçlar, arılara zarar vermeyecek ilaç olması gerekiyor. Çünkü çiçek döneminde arılar da aktif” dedi.

Çiftçilere badem ve ceviz yetiştiriciliği hakkında eğitim veren Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk, su imkanları varsa badem fidanlarının mutlaka doğru bir şekilde sulanması gerektiğini söyledi.

Badem ağaçlarının şekil budamasının çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk, ”Badem yörenin iklimine en uygun meyve. Hasadı, muhafazası ve pazarlaması kolay, satış değeri yüksektir. Badem yetiştiriciliğinde don olaylarına karşı geç çiçek açan çeşitler önerilir. Ferragnes ve Ferraduel verimli ve geç çiçek açan badem çeşitleridir. Dikilecek olan badem fidanlarının kökleri kurumadan toprağa girmesi gerekiyor.

Badem fidanlarının yanlış sulanması ve yanlış bir şekilde dikimi, badem fidanlarının kurumasına neden olabilir. Badem iklim ve toprak istekleri bakımından yörede ilk tercih etmemiz gereken meyve türüdür.

Yüksek satış değeri sayesinde çiftçimize iyi gelir getiren bu tür, bölgenin meyveciliğinde ileride çok büyük bir yer edinecektir. Mevcut bahçelerde giderek artan ürün miktarı ve kalitesi yanında teknik tecrübenin birikimi sayesinde her yıl çok sayıda yen çiftçimiz badem yetiştiriciliğine yönelmektedir” şeklinde konuştu.

Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği (DİKKAD)tarafından yürütülen proje kapsamında verilen 3 günlük eğitime katılan 20 üreticiye, eğitim sonunda sertifika verildi.

Proje kapsamında badem ve ceviz yetiştiriciliği hakkında Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk tarafından verilen teorik ve uygulamalı eğitimi tamamlayan üreticiler sertifikalarını düzenlenen törenle aldı.

Badem ve ceviz yetiştiriciliği hakkında verilen eğitimi alan çiftçiler, sertifikalarını Dicle Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat Ödoğlu ve Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk’ün elinden aldı.

Düzenlenen sertifika programına Dicle Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat Ödoğlu, Dicle Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör.  Zafer Aktürk, DİKKAD Müdürü Rıdvan Bal ve çok sayıda çiftçi katıldı.

Çiftçilere alanında uzman akademisyenler tarafından eğitim verilmesini sağlayan Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği (DİKKAD), LEADER yaklaşımına dayanan Yerel Eylem Grupları (YEG) tarafından geliştirilen tabandan tavana yerel kalkınma stratejilerini uygulanmasını amaçlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.