Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

DİYARBEKİRLİ DİVAN SAHİBİ ŞAİRLER VE EDEBİ MUHİTLER ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

DİYARBEKİRLİ DİVAN SAHİBİ ŞAİRLER VE EDEBİ MUHİTLER ÇALIŞMASI TAMAMLANDI

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Uğurlu Arslan, tarafından yürütülen ve Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğünce desteklenen Diyarbekirli Dîvân Sahibi Şairler ve Diyarbekir’de Edebî Muhitler” adlı projenin kapanış toplantısı yapıldı.

Sur ilçesi İskender Paşa Konağında yapılan toplantıya Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Uğurlu Arslan ile akademisyenler ve Diyarbakırlı yazar ve şairler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, “Birlikte bu tür güzellikleri daha geniş kitlelere anlatmamız gerektiğini, Diyarbakır’ın Peygamberler, alimler ve yazarlar şehri olduğunu, bu değerlere uzak olmamamız gerektiğini,  şehrin ve üniversitenin kaynaşmasının zaruri olduğunu ve üniversitenin şehrin evladı olarak düşünülmesi gerektiğini ifade etti.

Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Tanyıldız da Diyarbakır’ın fikir ile yoğrulmuş bir şehir olduğunu ifade ederek Osmanlı coğrafyasında en çok şair yetiştiren 4. kentin Diyarbakır olduğunu belirtti. Tanyıldız, “İstanbul belki başlı başına ayrı bir yere konulması gereken bir şehirdir ama bunun dışında Osmanlıya başkentlik yapmış olan Bursa ve Edirne; şehzade şehirleri olan Trabzon, Amasya ve Manisa gibi kültür merkezlerinin yanında bir eyalet merkezi olarak Diyarbakır’ın birçok şehri geride bırakarak 4. sıraya yerleşmiş olması bence bir tesadüf değildir.” dedi.

Rektör Yardımcısı Tanyıldız’ın ardından konuşan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Uğurlu Arslan, “Türk edebiyatının tarihi seyri tektik edildiğinde belirli şehirlerde edebi mahfiler ve edebi muhitler oluşturulmuştur. Özellikle İstanbul, Bursa, Erzurum ve Diyarbekır gibi şehirlerde bu edebi mahfilerin çok daha fazla olduğu tespit edilmiştir.

Yedinci yüzyıldan itibaren özellikle Arap hakimiyetine giren ve daha sonra büyük Selçuklular, Artuklular, Eyyubiler, ardından Anadolu Selçukluları, İlhanlılar, Timurlular ve Akkoyunlu Safevî gibi çeşitli devletlerin hakimiyeti altında kalarak farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Diyarbekir, Anadolu’nun İslamlaşma sürecinde de ciddi anlamda katkılar sağlamıştır. Osmanlı devrinde ise en büyük ve en önemli eyaletlerden birinin merkezi olma özelliğini kazanmıştır. Diyarbakır’da yetişen divân şairlerine genel olarak bakarsak bu şehrin yetiştirmiş olduğu divân sahibi şairler Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Farsça olmak üzere 4 dilde şiirler yazmışlardır. Biz projemizde divan sahibi olan şairlerimizi tespit edip eserlerimize ekledik. Yaptığımız çalışmalarda 47 divân sahibi şair tespit edildi ve bunların hayatlarına, edebi şahsiyetlerine ve bu eserlerle ilgili akademik çalışmalara yer verildi. Ayrıca İstanbul, Ankara ve Konya gibi yazma eser kütüphanelerinde Diyarbekirli divân sahibi şairlerin hat örneklerine ulaşıldı ve örnek metinler oluşturularak çalışmamızın sonuna ilave edildi” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sergi gezildi ve toplantı toplu hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.