“Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” başladı
Diyarbakır’da Fetih Haftası kapsamında yapılan “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” başladı.
Vali Su:
“Sezai Karakoç, diriliş şairimiz, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanlığı hayra çağıran, iyiliğe davet eden, güzellikler oluşturmaya çalışan bir dava insanı”
Diyarbakır Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Cihannüma Dayanışma ve İş birliği Derneği, Dicle Üniversitesi ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin birlikte düzenlenen “Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu” başladı.
Sempozyum, Dicle Üniversitesi 15 Temmuz Kültür ve Kongre Merkezi’nde açılış programıyla başladı.
Açılış konuşmasında söz alan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Sezai Karakoç’un Türkiye’nin yakın tarihine hem fikri hem şiirleri hem siyasi çizgisi hem kişiliğiyle abidevi bir şahsiyet olarak damga vurduğunu söyledi.
Karakoç’u, Diyarbakır’da kendi memleketinde anmanın, anlamaya çalışmanın önemine değinen Kurtulmuş, sempozyumun bundan sonra uluslararası olma niteliğinin daha da artırılarak uzun yıllar boyunca devam etmesini temenni etti.
“Sezai Karakoç, dava insanı”
Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su da önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Diyarbakır’ın çok güzel ve özel bir il olduğunu belirten Su, şöyle konuştu:
“12 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ve bağrından birçok önemli şahsiyeti çıkarmış çok özel bir il. Bu coğrafya hakikaten verimli, bereketli bir toprak. İşte bu coğrafyada yetişen önemli şahsiyetlerden biri de üstat Sezai Karakoç. Sezai Karakoç, diriliş şairimiz, hak ve hakikat yolcusu, tüm insanlığı hayra çağıran, iyiliğe davet eden, güzellikler oluşturmaya çalışan bir dava insanı.”
“Yeni nesle anlatmamız gerekiyor”
Sezai Karakoç’un fikirlerinin özellikle gençlere anlatılmasının önemli olduğunu vugulayan Vali Su, şunları aktardı:
“Bu anlamda inanıyorum ki bu sempozyum vesilesiyle Onu daha iyi anlamaya çalışacağız ve daha iyi anlatmamız da gerekiyor. Yeni nesle, insanlarımıza, gençlerimize, onun mefkuresi, onun fikirlerini çok daha güzel anlatmamız gerekiyor. Bizim fikir dünyamızı oluşturan, bizi geleceğe taşıyacak olan, bizi geleceğe hazırlayacak olan fikir dünyamızdır. İşte bu fikir dünyamızın en önemli mimarlarından bir tanesi de Sezai Karakoç’tur. Bütün bu hizmetlerden dolayı, kendini adamış bir aksiyon insanı olarak rahmetle, şükranla yad ediyorum. İnşallah bizler onlara layık olmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.”
Sempozyuma, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, AK Parti MKYK Üyesi Alaattin Parlak, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları MKYK Üyesi Suna Kepoğlu Ataman, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç ve AK Parti İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın da katıldı.
“Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu”
60 üniversiteden katılım sağlanan sempozyumda, şair, yazar ve fikir insanı Sezai Karakoç birçok yönü ile konuşularak anılıyor.
3 gün sürecek sempozyumda araştırmacı, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu yaklaşık 160 uzman isim,7 salonda 40 eş zamanlı oturumlar düzenleyecek.
Panellerde Karakoç’un biyografisi, Sezai Karakoç’ta Diyarbakır, medeniyet, siyaset, din, sanat, edebiyat, eğitim, iktisat, tarih ve şiir düşüncesi ile “Diriliş Mefkûresi” konularında sunumlar yapılacak.
Sempozyumda sosyal etkinlikler kapsamında 26 Mayıs saat 21.00’de Ulu Cami Mesudiye Medresesinde “Tanıklıkları ve Hatıralarıyla Sezai Karakoç Hasbihal Programı”, 27 Mayıs’ta sabah namazının ardından Dicle Üniversitesi Fetih Camisi ve Hz. Süleyman Camisi arasında “Fetih ve Diriliş Yürüyüşü”, 27 Mayıs saat 21.00’de Dicle Üniversitesi Kültür Sanat Merkezinde (Sur içi), “Şiir ve Sohbet Programı”, 28 Mayıs’ta Ergani Makam Dağı ziyareti ve sonrasında Sur içi gezisi gerçekleştirilecek.
Sezai Karakoç’un anısına yapılacak sempozyumun bildirileri daha sonra kitap haline getirilerek yayınlanacak.