Dolar 34,0386
Euro 37,8608
Altın 2.800,80
BİST 9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 29°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
29°C
Hafif Yağmurlu
Per 26°C
Cum 26°C
Cts 24°C
Paz 27°C

Doğasever Murat Arukan Dicle’nin Değirmenli Şelalesi’nde görülen Sarı benekli endemik semenderlerin korunmasını istiyor

Doğasever Murat Arukan Dicle’nin Değirmenli Şelalesi’nde görülen Sarı benekli endemik semenderlerin korunmasını istiyor
25 Mayıs 2024 13:39
300
A+
A-

Diyarbakır’ın Dicle İlçesi’ne bağlı kırsal Değirmenli Mahallesinde yer alan şelalenin kaynağında görülen sarı benekli endemik tür olan semenderler, görenleri şaşırtıyor.

Azalan türüne rağmen doğada yaşam mücadelesi veren sarı benekli endemik semenderler, korunma altına alınmazsa, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalma riski var.

Dicleli doğasever Murat Arukan, ilçeye bağlı kırsal Değirmenli Mahallesinde suda yaşayan endemik canlılardan olan sarı benekli semender türünün zarar görmeden yaşatılması için vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Birkaç arkadaşıyla birlikte sarı benekli endemik semenderlerin görüldüğü su kaynağına gelen doğasever Murat Arukan, insanların bilinçlenip bunlara sahip çıkması için farkındalık oluşturmak istedi.

Doğasever Murat Arukan, “Gördüğünüz gibi sarı benekli semenderler Diyarbakır bölgesinde endemik türü görebileceğiniz en güzel yer Dicle İlçesi Değirmenli Köyü. Bu hayvanlar çok zararsız hayvanlardır. Bunlara zarar vermemeliyiz. Doğamızın endemik türleridir.  Ama biraz ileride bunların öldürüldüğüne şahit olacağız. Semenderler koruma altına almamız gereken bir canlı türüdür.   Ama gördüğünüz gibi burada insanların taşla öldürdüğü bir semender var. Bunları korumalıyız. Bunlar bizim doğamızdır.      

Bu gördüğünüz semenderler Diyarbakır için çok önemli bir hayvan. Endemik bir türdür. Diyarbakır’da en çabuk ve en güzel göreceğiniz yer, Dicle İlçesin Değirmenli köyü. Bunları koruma altına alalım, bunlara sahip çıkalım” dedi.

Endemik tür olan sarı benekli olan semenderlerin yaşadığı su kaynağı, aynı zamanda yaz aylarında çok sayıda vatandaşları piknik yapmak için geldiği Değirmenli Şelalesi’nin kaynağını oluşturuyor. Doğanın bir parçası olan ve nesli tükenme tehlikesi olan sarı benekli endemik semenderlerin koruma altına alınması bekleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.