Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 4°C
Karla Karışık Yağmurlu
Diyarbakır
4°C
Karla Karışık Yağmurlu
Paz 5°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 12°C

5. Bölge ASKOM Toplantısı Mardin’de Gerçekleşti

5. Bölge ASKOM Toplantısı Mardin’de Gerçekleşti
3 Mayıs 2024 20:39
516
A+
A-

Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Merkezi (ASKOM) 5. Bölge illeri toplantısı Mardin İlinin ev sahipliğinde yapıldı.

Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyonunun sağlanması amacıyla 5. Bölge ASKOM (Acil Sağlık Hizmetleri Koordinasyon Komisyonu) toplantısı Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinin katılımıyla yapıldı.

Toplantıya, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan PAMUKÇU, Mardin İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Saffet YAVUZ, Batman İl Sağlık Müdürü Uz.Dr. Semih CANPOLAT, Şırnak İl Sağlık Müdür  Müdür Vekili Dr. Gökhan Binici, Siirt İl Sağlık Müdürü Dr. Erol Emre ÖMÜR, Hizmet Başkanları, Başkan Yardımcıları, İllerdeki Kamu ve Özel Hastane Yöneticileri ile İl Ambulans Servisi Başhekimleri ve ASKOM üyeleri katıldı.

2024 Yılının İlk Bölge ASKOM Toplantısında Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan PAMUKÇU yaptığı konuşmada; “Bakanlığımızca belirlenen mevzuatlar kapsamında belirli periyotlarla bölge sağlık yöneticileri olarak bir araya gelmemiz ve bu ASKOM bölge toplantılarımızı gerçekleştirmemiz, sağlık bölgemizdeki yataklı tedavi kurumlarımızda hizmet veren yoğun bakımların daha verimli ve etkin kullanımı açısından önem arz etmektedir.

Bu bağlamda acil sağlık hizmetlerinin koordinasyonu, hasta sevk akışı, uygunsuz sevklerin tespit ve denetim süreçlerindeki karar ve iş birliği gerçekleştirmek amacıyla yapılan ASKOM toplantılarının yapılmasını önemsiyor ve alınan kararların uygulanmasının gerek ilimizde gerek hasta sevk edilen illerde sıkışıklıklarının önüne geçecektir.

İlimizde hali hazırda hizmet veren toplam 5.006 yatağın %30’u yoğun bakım yatağı olup yüksek doluluklar ile hizmet vermekteyiz.

Bu dolulukları azaltmak adına kamu hastanelerinde hizmet vermek üzere 81 yoğun bakım yatağı için onay alınmış ve süreçleri devam etmektedir. Bunların dışında hastanelerimizde yoğun bakım süreçlerinde seviyesinden dolayı efektif kullanılamayan 1. ve 2. Basamak 27 adet yoğun bakım yatağı için seviye yükseltme çalışmalarımız devam etmektedir.

Ayrıca yoğun bakım yataklarının daha etkin kullanımında önemli bir role sahip olan palyatif yatakların etkin kullanımı da önem arz etmektedir. İlimiz merkez hastanelerinde 46, ilçe hastanelerimizde 28 olmak üzere toplam 74 palyatif hasta yatağı ile hizmet vermekteyiz. Bu yatakların etkin kullanımı, yoğun bakımlarda yer bulunması süreçlerini rahatlatmaktadır.

Yapılacak sunumlardan da görüleceği üzere Diyarbakır ili olarak gelen tüm hasta sevk taleplerini azami ölçüde kabul etmeye çalışmaktayız. Bölge hastanelerimizde hasta tedavisi için ileri merkez ihtiyacı veya yer olmadığından sevk edilen tüm hastaları kabul etme çabasındayız.

Yeni yatırımlar yapılmaya devam edilmekte, açılacak yeni hizmet binalarımız ile kapasite artırımlarına da gidilmektedir. Hastanelerimizde hizmet veren palyatif servislerin etkin kullanımı, yoğun bakım yataklarının üzerindeki baskıyı azaltabilir. Palyatif bakım, uzun süreli yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların yoğun bakım yataklarından taburcu edilmesine yardımcı olabilir, böylece bu yatakların daha fazla hasta için erişilebilir olmasını sağlar. Aynı zamanda, palyatif bakım hizmetleri, yoğun bakım ünitelerindeki tıbbi kaynakların daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayabilir, çünkü bu hizmetler genellikle hastaların ağrılarını ve semptomlarını yönetmek için multidisipliner bir yaklaşım kullanır. Bu şekilde, palyatif servisler, yoğun bakım yataklarının daha etkin bir şekilde kullanılmasına katkıda bulunabilir.

Bu nedenle hastanelerimizde yatışı devam eden hastaların ve uzun süreli yoğun bakım ihtiyacı olan hastaların kendi ikametlerinde bulunan hastanelerde takibinin yapılması mevcut yoğun bakım yataklarının daha efektif kullanımına yardımcı olacaktır.

Diyarbakır ili olarak bölge illerden yapılan yoğun bakım sevkleri ile ilgili daha hassas davranılması ve palyatif yataklarının bölge Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlıkları tarafından koordineli kullanılmasını temenni ediyoruz” dedi.

Toplantıda acil sağlık hizmetlerinin bölge illerindeki mevcut durumu ele alınarak, iller arası ve sağlık tesisleri arasındaki hasta sevkleri koordinasyonu değerlendirildi. Toplantıda ayrıca bölge illerindeki hastanelerin yatak kapasite ve doluluk oranlarının karşılaştırılmasına yönelik çalışmalar paylaşıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.