Dengbejlik kültürü yeni nesle aktarılıyor
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, sözlü geleneğin ustası Dengbejler ile lise öğrencilerini bir araya getirdi.
Büyükşehir Belediyesi, sözlü kültürü gelecek kuşaklara aktaran Dengbejlik geleneğinin korunması ve tanıtılması amacıyla çalışmalara devam ediyor.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığının İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttüğü “Dengbejler Z Kuşağı ile Buluşuyor” etkinliği Çınar Anadolu Lisesi’nde yapıldı.
Okulun tiyatro salonunda düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Dengbejler eserlerini seslendirdi.
Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesi Kent Müzesi Kültür Araştırmacısı Zeynep Yaş, öğrencilere Dengbejlikle ilgili bilgiler verdi.
Dengbejler kültürel mirasın devamı için çok önemli
Gençlere Dengbej Evi’ne gelip dengbejleri dinlemelerini tavsiye eden Yaş, dengbejlerle usta çırak ilişkisi içerinde olmalarını tavsiye etti.
Yaş, şöyle konuştu:
“Somut olmayan kültürel mirasta dengbejlerimiz çok önemli bir yere sahiptir. 2020 yılında Dengbejlik Geleneği dosyamız UNESCO tarafından kabul gördü. Dengbejler kültürel mirasın devamı için çok önemli. Dengbejler eserlerini Kürtçe icra ediyor. Aslında her biri bir hikaye, bir olay. Bu olayların kalıcı olabilmesi için müzikalleştirerek söylüyorlar. Bu da dengbejliğin önemli özelliklerinden biridir.”
Dengbej İbrahim Almaz, şunları ifade etti:
“2022’de çok güzel bir gelişme oldu. 18 dengbejimize Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Dengbejlik kimliği verildi. O günden beri dengbejlik geleneği ülke geneline yayılmış oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz.”
Dengbejlik kültürümüzün bir parçasıdır
Dengbej Seyithan Koç ise Diyarbakır ve ilçelerindeki okulları gezerek öğrencilere dengbejliği anlattıklarını belirtti.
Koç, “Dengbejlik kültürümüzün bir parçasıdır. Çocuklarımıza kültürümüzü anlatıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Herkesin dengbejleri dinlemesini istediğini söyleyen öğrencilerden Elfin Kaya, “Dedelerimiz, amcalarımız bize hep dengbejliği anlattılar. Sıtranlar söylediler. Çok da güzel söylediler. Ağızlarına sağlık. Ben zaten evde de dengbej dinliyorum. Dengbejliğin bitmesini istemiyorum. Herkesin dengbejleri dinlemesini istiyorum.” diye konuştu.
İlk defa dengbej dinlediğini ifade eden öğrencilerden Arda Cemal Demir, şunları ifade etti:
“Bu gün ilk defa dengbejleri dinledim. Gerçekten çok güzeldi. Burada amcalarımız, abilerimiz, bir tane arkadaşımız çıkıp söyledi. Ben de okumak isterdim ve öğrenmek, söylemek isterdim. Çok güzel, çok hoş bir şey. İlk defa canlı dinledim.”
“Çok güzel bir kültürümüz var”
Dengbejliğin yok olmasını istemediğini belirten Havin Uzun, “Dengbejler, duygularını, üzüntülerini, kahramanlıklarını, hikayelerini dile getirdiler. Zaten eskiden beri dinliyoruz. Çok güzel bir kültürümüz var. Kürtçe hikayeler anlatıyorlar. Bu bence çok güzel bir şey. Umarım bunlar hiç yok olmaz, nesilden nesile aktarılır.” dedi.