Diyarbakır’da “Uluslararası Salgına Hazırlık Sempozyumu” Yapıldı
27 Aralık ‘Uluslararası Salgına Hazırlık Günü dolayısıyla Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü tarafından “Uluslararası Salgına Hazırlık Sempozyumu” düzenlendi.
Programın açılış konuşmasını yapan Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu; “Geçmiş yüzyıllarda da örneklerini gördüğümüz salgın hastalıklar, günümüzde teknolojik gelişmelerin sağladığı olanaklar dolayısıyla çok daha kısa sürede tüm dünyayı etkileyebilmektedir. Yakın dönemde yaşanan Coronavirüs Pandemisi bunun en canlı örneğini bizlere sunmuştur. DSÖ verilerine göre dünya genelinde yaklaşık 800 milyon kişide covid-19 hastalığı görülmüş ve bu nedenle 7 milyona yakın ölüm meydana gelmiştir.
Pandemi süreci her yaştan ve her meslek grubundan insanı etkilemiş, hastalıktan korunmak için tedbirler alınmasını zorunlu kılmıştır. COVID-19 pandemisinden ders çıkarmak ve gelecekte ortaya çıkabilecek herhangi bir salgına karşı hazırlıklı olmak için Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu 27 Aralık tarihini ”Uluslararası Salgına Hazırlık Günü” ilan etmiştir.
Bu kapsamda ilimizde gerçekleştirilen sempozyum ile geçmişin tecrübelerinden süzülen bilgi ve yaşanmışlıkların akıl süzgecinden geçerek geleceğe aktarılması, yeni salgınlara ne kadar hazır olduğumuzu ve bu sürece hazırlıklı olabilmek için bireysel ve kurumsal bazda alınması gereken önlemler konusunda toplumun ve bizlerin aydınlatılabilmesi amaçlanmaktadır.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü olarak; yapımı devam eden Şehir Hastanemizle, ilçe Hastanelerimizin yeni hizmet binalarıyla, Aile Sağlığı Merkezlerimizle, Sağlıklı Hayat Merkezlerimizle, Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarımızla ve devam eden diğer sağlık yatırımlarımızla İlimizin sağlık alt yapısını daha da güçlendirerek meydana gelebilecek salgınlara daha hazırlıklı olmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
Bu vesileyle pandemi sürecinde hayatını kaybeden başta sağlık personellerimiz ve hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum.
Sempozyumu düzenleyen tüm sempozyum ekibine, katkı sunacak meslektaşlarıma, hocalarımıza ve canla başla bir cana dokunmak için gece gündüz demeden çalışan tüm sağlık ekibimize en yürekten teşekkürlerimi sunarım.” diye konuştu.
4 oturum süren, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen,Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Saka, Prof. Dr. Ali Ceylan, Dr. Öğr. Üyesi Hıdır Sarı, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim ÜyeleriProf. Dr. Erdal Özbek, Prof. Dr. Nida Özcan ve Uz. Dr. Özge Alkan Bilik, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şafak Kaya ile İl Sağlık Müdürlüğü Enfeksiyon Hastalıkları Epidemiyoloğu Uz. Dr. Derya Çağlayan’ın konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma sağlık çalışanları yoğun ilgi gösterdi.