Diyarbakır’da “Afetlerde Kritik Hasta Bakımı ve Tedavisi” Sempozyumu Düzenlendi
13 Ekim Dünya Afet Risklerinin Azaltılması Günü dolayısı ile Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde “Afetlerde Kritik Hasta Bakımı ve Tedavisi” Sempozyumu düzenlendi.
Sempozyumun onursal başkanlığını, hastaneye ismi verilmiş olan ‘bilim insani’ nörocerrah; dünyanın beyin ustası olarak tanıdığı Diyarbakır Lice doğumlu Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil yaparak programa online katılım sağladı. 6 Şubat depremi sürecinde sahada aktif olarak çalışan sağlık çalışanlarının deneyim aktarımında bulunduğu sempozyuma ilgi büyük oldu.
Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mahmut Gazi Yaşargil; “Afette müdahaleyi tartışmak üzere bir sempozyum düzenleme fikriniz son derece takdire şayan ve diğer kurumlara da örnek teşkil etmelidir.
Hastaneniz ‘Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin adıma ithaf edilmesi karşısında şaşkınlık, sevinç ve büyük bir onur duydum. Doğum yerim olan Lice, Diyarbakır’a oldukça yakın. Bu nedenle Türkiye’nin bu bölgesi hep ilgimi çekmiştir. Bir gün hastanemi ziyaret etmeyi, tüm hekim ve hemşirelerimizle buluşmayı, araştırma merkezinizi ziyaret etmeyi ve Diyarbakır’ın antik şehrini gezmenin hayalini kuruyorum.
Zorlu zamanlarda müdahaleyi geliştirme, temel prensipleri güçlendirme ve iyileştirme ve müdahale sistemindeki zayıflıkları giderme konusundaki çabalarınızı ve gayretinizi takdir ediyorum. Bu korkunç depremin ardından, toplumda düşünme, yeniden bir araya gelme ve yeniden örgütlenmenin dikkate alınması gereken hususlar olduğu konusunda farkındalığı artırma çabanız övgüyü ve takdiri hak ediyor.
Tebrik ederim,
Hepinize canlı ve verimli tartışmaların olduğu başarılı bir sempozyum diliyorum” diye konuştu.
Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu; “Doğal afet literatürde; büyük oranda veya tamamen insanların kontrolü dışında gerçekleşen, mal ve can kaybına neden olabilen, büyük ölçekli bir tehlike ve olaylar olarak tanımlansa da Diyarbakır ve bölge olarak bunun en canlı örneğini 6 Şubat 2023 tarihi saat 04:17’de o elim deprem ile yaşadık… İlimiz ile beraber komşumuz olan 10 ilin yaşadığı, Dünyanın ve Ülkemizin gördüğü en büyük doğal afeti yaşadık.
Diyarbakır ili olarak depremin sıfırıncı anından itibaren kahraman sağlık çalışanlarımız ile birlikte enkaz alanlarında afetzedelerin yaralarına derman olmak için yer aldık. UMKE personellerimizle enkaz altında arama kurtarma çalışmaları ile, enkazdan çıkarılan afetzedelere İlk müdahalede bulunan Sağlık Çadırlarımız ile, her enkazın başında bekleyen ve hastaneye nakilde önemli emekleri olan 112 Acil Sağlık Hizmetleri ekiplerimiz ile, hastanelerimizin Acillerinde triyaj ve müdahale ekiplerimiz ile, Yoğun Bakımdan servislere, ekiplerimiz ile sürecin ilk anından son afetzede tedavi olup taburcu oluncaya dek kıymetli sağlık personellerimiz ile o elim olayda Sağlık Ekibimiz yani sizlerle birlikte bu sınavı başarı ile verdiğimizi bir kere daha vurgulamak istiyorum.
Yaşadığımız deprem sonrası neler yapılması gerektiği konusunda sağlık ordumuz acı da olsa büyük bir deneyim kazandı.
Afetin ilk anından itibaren başlayan Sağlık Müdahalelerimiz hala devam etmekte. Üstelik yürütülen çalışmalar sadece Enkaz altında kalan vatandaşlarımız ile de sınırlı kalmayarak afetzede yakınları ve depremden dolaylı etkilenen vatandaşlarımıza da sağlık hizmeti aksamadan devam etmektedir. Müdürlüğümüzde oluşturulan Psikososyal Destek Hattı ile başta afetzede ve afetzede yakınları olmak üzere etkilenen tüm vatandaşlarımıza Psikolojik İlk Yardım ve Psikososyal Destek İmkanı sunuldu. Hastanelerimizde sizlerin de katkıları ile oluşturulan Kriz Müdahale Birimlerinde gerçekleştirilen destek süreçleri, travmaya maruz kalan vatandaşlarımızın psikolojik iyilik hallerini güçlendirdi. Afet süreci sonrasında barınma alanlarında (Yurtlar, çadırkentler ve konteyner kentler) oluşturulan sağlık birimlerimizce hem 1. Basamak sağlık hizmeti hem de psikososyal destek süreci yürütülmeye devam etmektedir.
Deprem sonrası hızlıca ilimizin yaralarını sardıktan sonra Depremin etkilediği diğer illere de destek sunma imkanını bulduk. Diğer afet illerinden ilimize ve bölge illerine sevk süreçleri, hiperbarik oksijen tedavi başta olmak üzere 2. ve 3. Basamak tedavi hizmetleri, yoğun bakım tedavilerini siz değerli çalışma arkadaşlarımızın şifa dağıtan elleri ile sunma fırsatı bulduk.
Bu sempozyum vesilesi ile bir kez daha afet sürecinde yürütmüş olduğumuz çalışmalardan ötürü kıymetli sağlık personeli ekibimize teşekkürlerimi borç bilirim” diye konuştu.
Sempozyumda Ulusal meslek dernekleri temsilcilerinin yanı sıra, Dicle Üniversitesi ve AFAD temsilcileri de hazır bulundu. 5 oturum süren sempozyum, 6 Şubat depreminden sonra, sürecin sağlık açısından değerlendirildiği ilk Ulusal sempozyum olma özelliğine de sahip.