DİKKAD’dan kooperatifçilik eğitimi
Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği (DİKKAD), tarım sektörüne yönelik olarak eğitimlerine devam ediyor.
Dicle Kırsal Kalkınma Yerel Eylem Grubu Derneği’nin organize ettiği eğitim programında, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Aydın Alp ve Dr. Sibel İpekeşen, çok sayıda katılımcıya kooperatifçiliği anlattı.
Verilen eğitime Dicle Kırsal Kalkınma Grubu Yerel Eylem Grubu Derneği Başkanı Mehmet Şahinoğlu, Dicle Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Haydar Aydın ve çok sayıda kişi katıldı.
Prof. Dr. Aydın Alp ve Dr. Sibel İpekeşen’in ortak yaptığı açıklamada; kooperatifin, insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluş olduğu belirtildi.
Prof. Dr. Aydın Alp ve Dr. Sibel İpekeşen’in ortak yaptığı açıklamada, “Kooperatif, insan ihtiyaçlarının karşılıklı yardımlaşma yoluyla giderilmesini sağlamak ve ortakların çıkarlarını korumak amacıyla oluşturulan ekonomik kuruluştur. Kooperatiflerin esas amacı yeterli derecede ekonomik güce sahip olmayan gerçek kişilerin meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım ve dayanışma içerisinde ekonomik olarak karşılamaktır. Ülkemizde kırsal alanlarda kayıt dışı çalıştırılan kadınlarımızın sayısı maalesef çok fazladır. Bu durum kendilerine verilen sosyal imkânlardan faydalanmalarını engellediğinden kadınlar, toplum içerisinde mesleki yetersizlik ve tecrübesizlikler yaşamaktadır.
Kadınların sosyal hayat içerisindeki payının artırılması için istihdam alanlarının genişletilmesi oldukça önem arz etmektedir. Bu anlamda kadın kooperatiflerinin payı tartışmasız çok fazladır. Ülkemizde Kadın kooperatiflerinin son 20 yıl içerisinde yüzde 75 oranında artması kadınların toplum içerisinde yeni bir kimlik kazanmasına ve özgüvenlerinin artmasına katkıda bulunmuştur. Ancak kadın kooperatiflerinin sektör bazında dağılımına bakıldığında tarımsal kadın kooperatiflerinin sayısı toplam kooperatif sayısının yüzde 28’i kadardır. Bu durum ülkemizde kurulan tarımsal kadın kooperatiflerinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Nitekim ürün çeşitliliği ve zengin tabiatıyla ülkemiz tarımsal alanda en önemli ülkeler arasında yer almaktadır. Bu ürün çeşitliği ve doğal güzellikleri ortaya çıkarıp gerek ülkemiz insanlarına gerekse dünyaya tanıtmak gerekmektedir. Böylelikle hem ülkemiz hem de kendi refah seviyemizin artmasını sağlamış olacağız.
Unutulmaması gerekir ki, kadınların ve toplumlarının yaşamlarında sürdürülebilir ve olumlu katkılarda bulunan kadın kooperatiflerinin artması kadın istihdamının, mesleki yetkinlik ve ekonomik kazançlarının artmasına katkıda bulunacaktır. Ancak kadın kooperatifi kurma ve işletme aşamasında kuruluş sermayesinin eksikliği, aile içi ve bakım sorumlulukları, çocuk bakım hizmetlerinin yetersizliği, yoksulluk, sosyo-kültürel normlar, işsizlik gibi sorunlara çözüm getirilmesi gerekmektedir. Bu sorunların çözümünde yetkililerin gerekli adımları atması ve kooperatifler için uygulanan devlet politikalarında kooperatifleri mali ve idari yönden güçlendirilecek desteklemelerin ve politikaların uygulanması teşvik edilmelidir” ifadelerine yer verildi.
Katılımcılar sabahki eğitimden sonra Dicle Öğretmenevinde bir araya geldi. Buradaki buluşmaya Dicle İlçe Tarım ve Orman Müdürü Rifat Arık da eşlik etti.
Kooperatifçilik eğitimi 12 ile 14 Aralık tarihleri arasında olmak üzere 3 gün olarak planlandı.