“Diyarbakır İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı” düzenlendi
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, tüm dünyayı etkileyen iklim değişikliği sorununa karşı çözüm önerileri ortaya koymak ve bu çözüm önerilerine uygun eylem planını oluşturmak amacıyla “Diyarbakır İklim Değişikliği Eylem Planı Çalıştayı” düzenlendi.
Yenişehir ilçesinde bir otelde düzenlenen çalıştaya Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada sera gazları ve karbon salınımı konusunda her geçen gün dünyanın kötüye gittiğini söyledi.
İklim değişikliği nedeniyle son yıllarda su kaynaklarına ulaşmada sıkıntı yaşamaya başladıklarını ifade eden Çiftçi, şöyle konuştu:
“Şu anda en büyük karşılaştığımız sıkıntılardan birisi su. Çünkü daha önce 100 metreden çıkan su 200 metreye indi. Düşünün, siz bütün köylerde sistem kuruyorsunuz. 150 metreden sondaj vurup su çıkarıyorsunuz. Ancak iklimin değişmesiyle kurduğumuz sistemlerin tamamı boşa çıkmış oluyor. Bu hem kaynak hem de kaynak yönetimi bakımından insanların ihtiyacının karşılanması bakımından çok ciddi bir sorun.”
“İnsanoğlunun dünyayı kirletmesinden kaynaklanan da bir durum var”
Türkiye’nin Paris İklim Anlaşmasına imza atan ilk ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Çiftçi, iklim değişikliği, eylem planı noktasında da her kurum ve kuruluşun kendisini bu anlaşma çerçevesinde yenilenmesi gerektiğini belirtti.
Çiftçi, şunları aktardı:
“Dikkat ederseniz artık ülkelerdeki felaket sayıları artıyor. Sel baskınları önceki yıllarla kıyaslanmayacak derecede artıyor. Çünkü yağmur yağınca düzenli bir iklim rejimi kalmadığı için belli bölgelerde çok yoğun yağıyor ve felaketlere sebep oluyor. Bunlar artarak devam edecek öngörüsü var. İnsanoğlunun dünyayı kirletmesinden kaynaklanan da bir durum var. Dolayısıyla bir şeyler yapacağız bu ve benzeri çalışmalarla olabilecek zararı en minimize etmek noktasında bir gayret içerisinde olacağız.”
“Artık karbon salınımı en az olan ürünleri tüketmek zorundayız”
Türkiye’de son 20-25 yılda yapılan düzenlemelere dikkati çeken Çiftçi, şunları dile getirdi:
“Eskiden su akar Türk bakar denirdi ama artık o şeyleri geçtik. Şu anda gerek yapılan barajlarla, sulama kanallarıyla ve enerji kaynaklarının doğru kullanılmasıyla rüzgar enerjisiyle, güneş enerjisinden istifade etme noktasında önemli bir noktaya geldik ama yeterli değil. En son elektrikli araç üretme noktasında da öncü ülkelerden birisi olmamız bu noktada çok çok önemli. Artık karbon salınımı en az olan ürünleri tüketmek zorundayız. Araçta da öyle, evde kullandığımız elektrikten klimaya kadar her şey de dikkat etmek durumundayız.”
Büyükşehir Belediyesi EKAY projesinde önemli aşamaya geldi
Artan nüfusun daha çok enerjiye ihtiyacı ortaya çıkardığına değinen Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu çerçevede biz de ilimizde her kurum kendine düşen payı ve sorumluluğu bilerek hareket etmesi gerekiyor. Bu çalışma bir farkındalık oluşturma açısından önemli. Her kurum kendi açısından değerlendirsin. Ne yapıyoruz? Neredeyiz? Ne kadar karbon salınımı yapıyoruz? Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bu noktada kendimizi de kontrol edeceğiz ama her kurumda kendini kontrol etsin. Çöplerin toplanması ve imhası noktasında Büyükşehir Belediyesi EKAY projesi ile önemli aşamaya geldi. Daha önce Karacadağ bölgesinde günlerce aylarca hatta bütün yıl yakılan çöplerin yaydığı gazlar artık yok. Şu anda o çöp dağlarından enerji elde ediyoruz. İlimizin her ilçesindeki çöpü toplama noktasında bir gayret içerisindeyiz. Artık yakılan çöp istemiyoruz. Çok kıymetli bir enerji kaynağı, bunun geri dönüşümünün sağlanması çok önemli.”
Çitçi’nin konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ali Sunak ise iklim değişikliği ve eylem planlaması konularında bilgilendirme yaptı.
Günboyu devam edecek çalıştay kapsamında “İklim değişikliği ve iklim değişikliğinin çevre, toplum ve halk sağlığı üzerine etkileri”, “Enerji verimliliği ve enerji tasarrufu”, “Su kaynaklarının korunması ve su tasarrufu”, “Hava, su ve toprak kirliliği”, “Geri dönüşüm ve sıfır atık”, “İklim değişikliği sonucunda olunabilecek afetler ve bu afetlere karşı alınabilecek önlemler” konu başlıkları ele alınacak ve çözüm önerileri için değerlendirmeler yapılacak.