“Engelsiz Müzik Korosu” kulakların pasını silecek
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, farklı engel gruplarından bireylerin yer aldığı “Engelsiz Halk Müziği Korosu” oluşturdu.
Büyükşehir Belediyesi, engelli bireylerin sosyal yaşama aktif şekilde katılımlarını sağlamak amacıyla çalışmalarına devam ediyor.
Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, sanatsal faaliyetler kapsamında farklı engel grubundaki kişilere yönelik müzik kursu açtı.
3 aylık sıkı eğitim
Kurs eğitiminde engelli öğrenciler, kısa sap bağlamada çift sesler ve bağlama akordu, kısa sap bağlama tezene vuruş yönleri, süsleme-çarpma-vurma-çekme-tril, parmak ve tezene egzersizleri, akor-arpej-ritim ile eser çalışmalarını öğrendi.
Halk müziği ses eğitiminde ise fonetik, artikülasyon, diksiyon, müziksel ifade, her stilde şarkı söyleme, nota ve şan eğitimleri verildi.
Sümerpark Ortak Yaşam Alanı’nda kursiyerler 3 ay boyunca haftanın 7 günü süren bağlama ve ses eğitimini tamamladı. 12 engelli bireyin oluşturduğu koronun repertuarında 40 şarkı bulunuyor.
Görme ve ortopedik engelli bireylerin yer aldığı koro, belirli özel günlerde sahne alıp, performanslarını sergileyecek.
“Sosyal hayata geçiş yaptım”
Görme engelli Süleyman Yeşil, şarkı söylemeyi çok sevdiğini ve bu nedenle koroda solistlik yapmaya karar verdiğini söyledi.
Korodaki çalışmalarda ilk başlarda çekingen davrandığını belirten Yeşil, sözlerine şöyle devam etti:
“Zamanla alışarak sosyal hayata geçiş yaptım, diyalog kurdum. Yeni arkadaşlarla tanıştık. Bundan sonra konuşa konuşa birbirimizi daha iyi anladık. Birlik ve beraber içinde yaşadık”
“Hedeflerimden asla vazgeçmem”
Aynı zamanda üniversitede Gıda Teknikeri bölümünü okuduğunu aktaran Yeşil, profesyonel olarak en iyi yerlerde sahne alma hayali olduğunu belirtti.
Hayaline kavuşmak için azimle çalıştığını kaydeden Yeşil, ”İlk hedefim profesyonel çalışmak. Üniversite hayatı nedeniyle birazcık zorluk çekiyoruz. Hedeflerimden asla vazgeçmem.” ifadelerini kullandı.
Görme engellilerin hayata tutunmasını gerektiğini belirten Yeşil, şöyle konuştu:
“Ben ekstradan sporcuyum, judo eğitimi alıyorum. Müzikle uğraşıyorum. Ondan sonra üniversitede okuyorum. Hayatın güzelliklerini tatmak, aktivitelere katılmak lazım. Kendini daha iyi ifade etmen için yeni arkadaşlar elde edilen lazım.”
Ortopedik engelli Umut Türkmen ise, engellilerin birçok zorluklarla mücadele ettiğini söyledi.
Müzikle kendini ifade edebildiğini belirten Türkmen, koroda sevdiği şarkıları söylerken mutlu olduğunu aktardı.
Engellilere tavsiyede bulunan Türkmen, her engelli bireyin mutlaka sosyal yaşamda yer alması gerektiğini sözlerine ekledi.
https://www.diyarbakir.bel.tr/haberler/4745-engelsiz-muzik-korosu.html