DİSKİ KAYIP VE KAÇAKLA ARALIKSIZ MÜCADELE EDİYOR
DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi:
“Günde ortalama 2 milyon vatandaşa yetecek kadar suyu arıtıp şehre sunduğumuz halde maalesef kayıp ve kaçak su kullanımı ile suyumuz yetemeyecek duruma geliyor. Vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz.”
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü kent merkezi ve kırsalda kaçak suyla mücadelesini aralıksız sürdürüyor.
Bağlar ilçesinde kayıp kaçak için gerçekleştirilen denetimlere katılan DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, personelden kaçak su kullanımı ile ilgili çok hassas davranmalarını istedi.
Tutşi, kaçak ve kayıp suyla mücadele konusunda yürüttükleri çalışmalar hakkında yaptığı açıklamada, Dicle Barajı’ndan 177 metre terfi yaparak içme suyunu arıtıp şehir merkezine sunduklarını söyledi.
Günlük içme suyu arıtma kapasitesinin 260 bin metreküp olduğunu ifade eden Tutşi, şöyle konuştu:
“Normal şartlarda günlük kişi başı tüketim yaklaşık 120 litre. Ortalama günde 2 milyon vatandaşa yetecek kadar suyu arıtıp şehre sunduğumuz halde maalesef yaz aylarında artık suyu başa baş arz edebiliyoruz. Bunun temel sebeplerinden biri de vatandaşlarımızın şehir şebekesinden bahçe sulaması. Normal şartlarda ürettiğimiz su kente yetiyorken, kayıp ve kaçak su kullanımı ile suyumuz yetemeyecek duruma geliyor. Vatandaşlardan duyarlılık bekliyoruz.”
Kentte kayıp kaçak oranı yüzde 48,5
Kent merkezindeki kayıp kaçak oranının yüzde 48,5 olduğunu belirten Tutşi, üretilen her litre suyun yarısının kaçak ve kayıp olduğu anlamına geldiğini vurguladı.
Tutşi, çeşmeden içilebilir son derece kaliteli suyun bahçe sulamasında kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Kayıp ve kaçak su kullanımda tahsilat yapamadıklarını anlatan Tutşi, şunları kaydetti:
“Bu nedenle halkımıza daha iyi hizmet verme noktasında zarardayız ve eksiklerimiz oluşuyor. İçme suyuyla bahçe sulamak, suyu boşa akıtmak ve heba etmek günahtır. Bu şekilde su alamayan insanların hakkına girmektedir. Sahada ekiplerimiz kayıp ve kaçakla aralıksız mücadele ediyor. Tespit ettiğimiz kaçak kullanımla ilgili cezai işlem uyguluyoruz. Tekrarı halinde de suç duyurusunda bulunup mahkemeye vermek zorundayız.”
Kontrolleri arttırarak kayıp, kaçak kullanımı düşüreceklerini dile getiren Tutşi, şunları aktardı:
“Çınar ilçesinde bir vatandaşın kaçak olarak şebekeden akan suyu bahçesine götürdüğünü tespit ettik. Bu suyla 110 dönüm araziyi sulamış. O dönemde ilçeye su veremedik. Bu vicdansızlık ve insafsızlıktır. Bu su bahçeye kullanıldığı için vatandaş su alamıyor. İçme suyu bahçe sulamasında kullanılmaz. Vatandaşın içme suyu yokken, bunun bahçeden kullanılması günah. Şehre ihtiyacının iki katı kadar su vermemize rağmen böyle giderse ileride su alamayan insanlar olacak.”