Dolar 35,1981
Euro 36,7471
Altın 2.968,65
BİST 9.724,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 6°C
Hafif Yağmurlu
Diyarbakır
6°C
Hafif Yağmurlu
Pts 11°C
Sal 12°C
Çar 12°C
Per 10°C

DİCLE İLÇESİNDEKİ DOĞAL OLUŞUMLU MAĞARA TURİZME KAZANDIRILACAK

DİCLE İLÇESİNDEKİ DOĞAL OLUŞUMLU MAĞARA TURİZME KAZANDIRILACAK
A+
A-

Dicle Belediyesi’nin 2020 yılında Yeşil Mezrası ile Bozoba kırsal Mahallesi arasında hizmete soktuğu yeni yolun açma çalışmaları esnasında, dikkat çeken tarihi mağaranın turizme kazandırılması için girişimler devam ediyor.

Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, Diyarbakır İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Çelik, İl kültür ve Turizm Müdürlüğü’nde görevli Mehmet Ecer, Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürü Abdullah Aydeniz ve Büyükşehir Belediyesi Müzeler Şube Müdürü Ercan Alpay, Dicle İlçesindeki doğal oluşumlu  mağarada inceleme ile değerlendirmelerde bulundu.

Mağarada yapılan incelemelerden sonra açıklamada bulunan Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, mağaranın yen keşfedilmediğini, Dicle belediyesi olarak, bir buçuk (1,5) yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla gerekli yazışmaları yaptıklarını ve şu anda kültür varlıkları tarafından mağaranın tescil edilmiş olduğunu söyledi.

Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, “Bu mağara yeni keşfedilmedi. Çoktan vardı. Şimdiye kadar yol olmadığı için genelde gelen misafirler eşekle veya yürüyerek gelip görüyordular. Tabi köylünün de söylemesiyle her halde 4, 5 sene önce bir turist grubu gelmiş buraya. Tabi bu yolu açtığımızda biz de merak ettik. Geldik, baktık. Hatta bir buçuk (1,5) yıl önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla gerekli yazışmaları yaptık. Şu anda kültür varlıkları tarafından tescil edilmiş. Şu an Sayın Müdürümüz ve Daire Başkanımızla geldik. Artık gerekli çalışmaları inşallah yapıp, turizme açacağız burayı” dedi.

“MAĞARAYA ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRDIK”

Göreve geldiği günden beri millete hizmet etmeyi önemsediklerini ve öncelediklerini belirten Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, Yeşil Mezra sakinlerinin ilçe merkezine gelmeleri için yaşadıkları ulaşım problemini gidermek için, yaklaşık olarak 6 kilometrelik yeni bir yolun açılması talimatını verdiklerini,  bu yeni yolun açılması çalışmaları esnasında daha belirgin bir şekilde gün yüzüne çıkan tarihi mağaraya ulaşımı kolaylaştırdıklarını ifade etti.

Başkan Aygören, “Geçen sene getirdiğimiz arkadaşlar, içerisinde minarellerden oluşan sarkıklar var. Tabi çocuklar tarafından tahrip edilmiş. Bir buçuk senedir korumaya almışız. İnşallah bundan sonra Kültür Turizm Müdürümüzle, Daire başkanımızla, Büyükşehir Beledisiyle ortak çalışmayla, Çevre Şehircilik Bakanlığıyla inşallah yakında burayı turizme açacağız. Tescil çalışmaları bitti. Şu anda tescilli. Bizim Bozoba Mahallesi var. Bir de Yeşil Mezrası var. 2’sinin arasındaki mesafe 6 km. Şu an buraya direkt araçla buraya gelebiliyorsunuz. Bu yolu da bir buçuk (1,5) yıl önce belediyenin imkanlarıyla başladık, bitirdik. Şu an araçla çok kolay buraya ulaşılabiliyor. Dicle şehir merkezinden buraya 5,5 km’lik mesafe var. Halk arasındaki diliyle buraya Hasbek diyorlar. Müdür Bey’le gidip baktık. Mağara definecilerin hedefi olmuş. Kazılar yapılmış. Bazı sarkıklar kırılmış. Biz Dicle Belediyesi olarak, Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Müdürlüğüyle ortaklaşa üzerimizde ne düşerse, biz yaparız” şeklinde konuştu.

“BAŞKAN AYGÖREN: HİZMET REKLAM İÇİN DEĞİL, MİLLET İÇİN YAPILIR”

Tarihi mağaranın turizme kazandırılması için Dicle Belediyesi olarak gayretlerinin devam edeceklerini aktaran Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören,  “İlçemizin gelişmesine yönelik hizmetlerin basına yansıması, dikkat çekmesi bizi memnun eder. Ancak, ‘hizmet reklam için değil, millet için yapılır;’ anlayışıyla bu ve buna benzer ilçemizin gelişmesine, kalkınmasına vesile olabilecek birçok başarılı çalışmalarımızı çok fazla basına yansıtmadık açıkçası.

Ancak bizim daha önce fark ettiğimiz ve turizme kazandırmak için girişimlerde bulunduğumuz, tescil çalışmaları için bizzat ilgilendiğimiz mağaranın, başkaları tarafından yeni keşfedilmiş ve tescil içinde girişimi olmuş, ya da olacakmış gibi basına yansımasını tasvip etmiyoruz. Bize danışılan önemli konularda, paylaşılması gereken gerçekleri ve doğruları belirtiriz.

Biz hizmeti reklam için değil, millet için yaparız. İşin aslı, doğrusu budur. Tarihi mağaramızın turizme kazandırılması için gayretimiz devam edecektir. Reklam için değil, Dicle ve Dicleliler için hizmet etmeye, çalışmaya devam edeceğiz “ diye konuştu.

DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER DAİRESİ BAŞKANI ALİ ÇELİK: “SARKIKLAR ŞU ANDA GAYET GÜZEL GÖZÜKÜYOR”

Mağarada ilgili uzmanların gerekli çalışmaları yapıp, durumu tespit etmeleri gerektiğini vurgulayan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Çelik, “Bu alanda çalışma yapan uzmanların gelip, mevcut durumu tespit etmesi lazım. Tespitten sonra çıkacak rapora göre gerek İl Kültür Müdürlüğümüz, gerek Büyükşehir Belediyemize düşecek işleri tasnif edip, ondan sonra en kısa sürede, ilk fırsatta turizme kazandırmak için çalışmalara birlikte başlayacağız inşallah. Şu anda burası doğal bir yer. Dolayısıyla içerde tabiat olaylarından kaynaklı bir takım sarkıklar oluşmuş. Sarkıklar şu anda gayet güzel gözüküyor. Dolayısıyla ekstra daha önce bir kullanımla alakalı kitabe ve benzeri kalıntıların çıkacağını ben şahsen zan etmiyorum. Bürokratik çalışmaların nihayetlenmesi lazım. Bu bürokratik çalışmalar bittikten sonra, dediğimiz gibi ilgili uzman arkadaşların gelip çalışmalarını tamamlamasının ardından, ilk fırsatta, en kısa sürede burasının turizme kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ CEMİL ALP: “MAĞARA İNSAN EMEĞİYLE DEĞİL, DOĞAL OLARAK OLUŞTU”

Mağaranın insan emeğiyle yapılan bir yapının olmadığını, doğal olarak oluştuğu bilgisinin paylaşan Diyarbakır İl kültür ve Turizm Müdürü Cemil Alp ise, şöyle konuştu:

“Doğal olarak milyonlarca yıl önce oluşmuş bir yapı. Yani insan emeğiyle yapılan bir yapı değil. 2011 yılına kadar Kültür ve Tabiat Varlıkları, bizim bakanlığa bağlıydı. 2011’de bir yasayla tabiat varlıkları Çevre Şehircilik Bakanlığı’na bağlandı. Bizim bakanlığa düşen, bunun turizme kazandırılması için bir çalışma yürütmek. O da alt yapının uygulanması, çevre yol ve güzergâh, tabelalar, içerdeki yapıyı bozmadan bir ışıklandırmanın yapılmasıdır. Bunu, Turizm Geliştirme, Tanıtma Ajansı’nda yurtiçi ve yurtdışında tanıtımının sağlanması açısından çalışmalar yürütecek. Buna benzer Dicle İlçesinde birçok mağara var. Ama bilinenler bunlar. Yoksa bölgemizde örneğin geçen hafta bırkleyn ‘dik. Muhteşemdi. Biz yazışmalara başlayacağız. Gereğini yapmaya çalışacağız.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.