Site Rengi

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır °C

Kaygısız Mahalle Muhtarı Mehmet Kaplan ile Kaygısız’ı ve Dicle’yi konuştuk

Kaygısız Mahalle Muhtarı Mehmet Kaplan ile Kaygısız’ı ve Dicle’yi konuştuk
12.02.2020
1.640
A+
A-

Diclebulteni.com’un bugünkü onur konuğu Kaygısız  Mahallesi’nin (Köyü’nün) Muhtarı  Mehmet Kaplan. Dicle İlçesi’ne bağlı olan Kaygısız Mahallesi’nin Muhtarı Mehmet Kaplan ile Özelde Kaygısız Köyü ve mezralarını, genelde Dicle’yi tüm yönleriyle masaya yatırıp, konuştuk. 

Detaylar ve daha fazlası aşağıda yer alan röportajımızda.

Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Ben Mehmet Kaplan. Kaygısız, Köldiken Köyü’nde oturuyorum. Daha önce inşaat sektöründe çalışıyordum. 32 yaşındayım. İlk muhtarlık dönemim. Köyüme ve köylülerime hizmet etmek için bir nebze de olsa, muhtar olarak bize düşen neyse, yapmaya hazırız.

“KÖYÜMÜN VE KÖYLÜLERİMİN SORUNLARINI ÇÖZMEK, İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK İÇİN, ÇALIŞIYORUZ”

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz, çevreniz kararınızı nasıl karşıladı?

Benden ziyade birçok köylüm, şahsımın muhtar olmasını istedi. Köy halkının çoğu zaten akrabam olur. Diğer mezralarımıza da muhtar olmadan önce gidip geliyordum. Genel itibariyle tüm köylü vatandaşlarımızla diyaloğumuz iyidir. Muhtar olmamı köydeki vatandaşların geneli olumlu karşıladı. İlk muhtarlık dönemim olmasına rağmen, köyümün ve köylülerimin sorunlarını çözmek, ihtiyaçlarını karşılamak için, var gücümüzle çalışıyoruz.

“KÖLDİKEN MEZRAMIZDA MEVCUT TRAFO YETERSİZ. EK TRAFO TALEP VE RİCAMIZ VAR”

Mahallenizin nüfusu ne kadardır? Nasıl bir mahallede muhtarlık yapıyorsunuz? Bilmeyenler için biraz Kaygısız Mahallesi’ni anlatır mısınız?

Kaygısız Mahallesi (Köyü) olarak, mezralarla beraber yaklaşık olarak 130 hanemiz, 430 tane seçmenimiz, 800’e yakın da nüfusumuz var.  Mahallemiz (Köyümüz), Kaygısız (Köldiken), Karagömü, Akçabardak, Baharge ve Ağağan olmak üzere, 5 mezradan oluşuyor. İlk ve ortaokulumuz Karagömü Mezramızda, Anaokulu ise Köldiken (Kaygısız)’da bulunmaktadır. Allah razı olsun. Dicle İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Muhammed Ensari uygun gördü ve köyümüzde okul öncesi eğitim olarak ana sınıfı açtı.

Benim Köyüm olan Köldiken Mezrası hem dikey, hem yatay olarak, geniş alanlar üzerine yayılmış. Burada hane ve nüfus sayısı çok fazla olmamasına rağmen, Köldiken Mezrası geniş alanlara yayılması nedeniyle mevcut 160 kw’lık trafo kapasitesi yeterli değildir. Bir gazeteci olarak sen de gördün, şahit oldun. İlgili ve yetkililerden özellikle Köldiken Mezrası’nda, ek trafo talebimiz ve ricamız var.

Her zaman bize desteklerini esirgemeyen başta Dicle İlçe Kaymakamımız Sayın Halil İbrahim Demirçin, Dicle Belediye Başkanımız Sayın Felat Aygören, AK Parti İlçe Başkanımız Sayın Nadir Baytok olmak üzere, tüm ilgili ve yetkililer bize her konuda yardımcı oldular. Eminiz ki, bu röportajda dile getirdiğimiz her konuda da yardımlarını ve desteklerini esirgemeyeceklerdir.

Köyüme ve köylülerime zerre kadar katkı koyan herkese, Köyün Muhtarı olarak bu vesileyle, bir kez daha çok teşekkür ederim.

“KAYMAKAM BEYİMİZDEN ALLAH RAZI OLSUN. EĞİTİME ÇOK ÖNEM VERİYOR”

Muhtarı olduğunuz Kaygısız Mahallesi’nde ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?  Gerçekleştirdiğiniz ve gerçekleştirmek istediğiniz projeler varsa, nelerdir?

Muhtar olarak yaptığımız girişimlerimiz sonucunda, Köldiken Mezramızda Anasınıfı açıldı. Talebimiz üzerine Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, 28 gün kepçeyle tarla yollarımızı açtı, hayvan geçitlerimizi yaptı ve yapmaya devam ediyor.  Dicle Belediye Başkanı Felat Aygören, Karagömü ve Köldiken Mezraları’nda bulunan yasevinin otoparkını yaptı. Köldiken Mezrası’nın mezar yoluna mucur döküldü. Daha önce, Köldiken Mezrasındaki hayvan gübrelerinin çoğu, Dicle Belediyesi imkânlarıyla yaklaşık 100 seferde kaldırıldı. Dicle Belediye Başkanımız Felat Aygören, camimizdeki vatandaşlarımızın dışarıda oturabilmeleri için 2 adet bank verdi.

Tarla yollarının açılması, hayvan geçitlerinin yapılması için yaptığımız ricamız üzerine, Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sayın Hasan Basri Güzeloğlu, talebimizi kabul etti ve iş makineleriyle bu sorunları çözdü, çözmeye devam ediyor. Sayın Valimiz köyümüzdeki hem su, hem de yol sıkıntılarımız 1 yıl içinde giderileceğini söyledi.

Kaymakam Beyimizden Allah razı olsun; eğitime çok önem veriyor. Köyümüzün bütün ilgili sıkıntılarını, kapısını bize her daim açık tutan Sayın Kaymakamımız Halil İbrahim Demirçin Bey’e ilettik. Karagömü Ortaokulu’nda eskiden İŞKUR üzerinden temizlik çalışanı alınıyordu. Ama bu sene, Kaymakam Bey, öğrencilerin sağlıklı bir ortamda eğitim görmesi için, okulumuza temizlik çalışanın istihdamı konusunda yardımcı oldu. Aynı zamanda okulumuzda kadrolu bir işçinin çalışmaya başlayacağını söyledi. Bize desteklerini esirgemeyen,  köyüme ve köylülerime her alanda katkı koyan herkese teşekkür ederiz.

“VATANDAŞLARIMIZA HİZMET ETMEK İÇİN GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ”

Kaygısız Mahallesi sakinleriyle olan ilişkileriniz tam olarak nasıl? Sizi bu mahalleyle ilgilenmeye iten motivasyon kaynağı nedir?

Daha önce de belirttiğim gibi mahalle sakinin çoğu benim akrabamdır. Gerek Akçabardak olsun,  gerek Karagömü, Baharge Mezralarımız olsun, hepsinde arkadaşlarım, dostlarım var. Ayırım yapmadan köyümüzdeki ve mezralarımızdaki vatandaşlarımızın tümüne hizmet etmek için, muhtarları olarak görevimizin başındayız.

Devletimize ve milletimize karşı üstümüze düşen bütün görevleri en iyi şekilde yapmaya hazırız. Köyümüzdeki tüm vatandaşlarımızla diyaloğum iyidir. Onların sıkıntısı, benim sıkıntımdır. Muhtarlığın bir bütçesi yok.  Ama bizi muhtar olmaya iten motivasyon kaynağı, köylüme ve köylülerime hizmet etme isteğidir. Allah razı olsun. Belediye Başkanımız, Kaymakamımız, Valimiz, kendilerine ilettiğimiz sorun ve talepler için, çözüm odaklı fırsatları bize sunuyorlar. Sayın Valimizin yaptığı 15 Muhtarlar toplantısının 10’nuna katıldım. Bu toplantılarda fırsat buldukça, Sayın Valimize köyümün ve köylülerimin istek ile sorunlarını, çözüm için ilettik. Sayın Valimizden Allah razı olsun, olumlu dönüşler aldık.

Muhtarlık hayatınızda sizi küstüren, size sitem ettiren bir şeyler oldu mu, olduysa nelerdir? Sorun yaşadığınız ya da destek görmediğiniz kurumlar var mı? Muhtarlık yaparken ne tür sıkıntılarla karşılaşıyorsunuz?

Ben Muhtarlık yaparken, hem Diyarbakır’daki, hem de ilçedeki hiçbir kurum, kuruluş ve kişiyle sorun yaşamadım. Kendilerini ziyaret ettiğim tüm ilgili ve yetkililer ,bize kapısın açık tutmuştur. Kendilerine teşekkür ederiz.

“KAYGISIZ MAHALLESİ’NDE 1 TANE DAHİ, PARK VE HALI SAHA YOK”

Kaygısız Mahallesi’nin problemleri nelerdir?

Tabi bizim mahallenin problemleri var. Köyümüzde yaklaşık olarak 250 metre uzunluğunda dere olarak geçen kanalımız var. Bu kanalımızda yağmur yağdığında, meydana gelen taşkınlık sonucunda, kanal civarında bulunan evlere giden yollarda su birikintisi oluyor. Kanalda bulanan hayvan gübreleri, özellikle de çocukların sağlığı için tehlike arz ediyor. Gerek deredeki su taşkını, gerekse de sağlığı tehdit eden gübre ve diğer çöplüklerin giderilmesi için, derenin uygun olarak taş duvarla çevrilmesini, bakım ve onarımdan geçerek ıslah edilmesini ilgili kurum ve yetkililere rica ediyoruz.

Dicle Kaymakamımız Sayın Halil İbrahim Demirçin ve İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Muhammed Ensari Bey köyümüze gelerek, ihtiyaç sahibi çok sayıda öğrencilerimize kışlık kıyafet yardımında bulundular. Kendilerine teşekkür ederiz. Tapu ve Kadastro İl Müdürümüz, 1 Nisan’da  görevlilerin mahallemize gelerek çalışmalara başlayacağı sözünü verdi.

Köyümüzdeki önemli bir sorun da mahalle içinde biriken çöplerdir. Kaygısız Mahallemiz için yeterli sayıda çöp konteyneri talep ediyoruz. Çöp yığını haline gelen atık bebek bezleri ve hayvan gübresi, ıslah edilmeyi bekleyen derenin içler acısı hali sağlığı olumsuz etkiliyor. Tüm ilgili kurumlardan, kuruluşlardan, yetkililerden bu konuda anlayış bekleyerek, çözümün bir an önce hayata geçirilmesini rica ediyoruz.

İlgili ve yetkililerden, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı olan ve Dicle İlçesi’ne gidip gelen yolcu otobüsünün, Köldiken (Kaygısız)’a da uğramasını rica ediyoruz. Ayrıca Köyümüze yakın yerde, uygun olarak bir hayvan pazarının olmasını talep ve rica ediyoruz.

Köyümüzde yeterli altyapı ve çevre düzenlenmesi yok. Dicle ve Diyarbakır’daki ilgili kurum ile yetkililerden de, bu konuda bizi anlamalarını, talep ile ricamızı olumlu karşılamalarını bekliyoruz. Elektrik konusunda, ek olarak trafo ihtiyacımızın olduğunu belirttik. Kaygısız Mahalle ve mezralarımızda 1 tane dahi, park ve halı saha yok. İl Gençlik ve Spor Müdürümüz Mehmet Demir’e, gençlerimizin talebi olan halı saha isteğini bu vesileyle iletiyoruz. Eminiz ki, devletimiz tüm duyarlılığıyla dile getirdiğimiz istek, rica ve sorunlarımıza karşı kayıtsız kalmayacaktır.

Birçok telefon operatörlerinin baz istasyonları, köyümüzde ve çevremizde yoktur. Telefon görüşmelerinin kesintisiz gerçekleşmesi için ilgili kurum ve yetkililerden uygun yerlere baz istasyonu kurulmasını rica ediyoruz. Telefon operatör yetkilileri bu konuda bize ulaşmaları halinde yardımcı olabiliriz.

“BİZ VATANDAŞLARIMIZIN HİZMETKÂRIYIZ”

İlçede görev yapan muhtarla ilişkiniz nasıl? Muhtarlığı başkalarına önerir misiniz, deneyim ve bilgilerinizle muhtar olmak isteyenlere neler önerirsiniz?

İlçede görev yapan tüm muhtarları tanıyoruz. Meslektaş olarak diyaloğumuz iyidir. Önemli olan hizmet etmektir. Vatandaşlar ne derse, odur. Biz vatandaşlarımızın hizmetkârıyız. Vatandaşlarımızın teveccühüyle muhtar olduk. Bize teveccüh gösterip, genç yaşımızda bizi muhtar olarak seçen herkese, tüm seçmenlerimize teşekkür ederim.

“BANKALARIN ATM EKSİKLİĞİ, SGK GİBİ BİRÇOK KURUM VE KURULUŞUN İLÇEDE OLMAMASI VATANDAŞLARIMIZI MADDİ, MANEVİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Özelde Kaygısız Mahallesi’ni konuştuktan sonra, genel olarak Dicle’yi de konuşmak istiyorum.  Kaygısız Mahallesi’ni olduğu gibi, Dicle’yi de günümüzde en iyi bilenlerden birisiniz. Dicle İlçesini kısaca değerlendirir misiniz?

Dicle’de olmayan bankaların ATM eksiği, SGK gibi birçok kurum ile kuruluşun Dicle’de şubesi veya bürosunun olmaması, vatandaşlarımızı maddi ve manevi olumsuz etkiliyor. Mevcut Dicle Devlet Hastanesi, herkes biliyor ki ihtiyacı karşılamıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan’ın yapılacağı müjdesini verdiği 60 yataklı yen Dicle Devlet Hastanesi’nin yapımına bir an önce başlanılmasını istiyorum.

İleride nasıl bir Kaygısız Mahallesi’ni ve nasıl bir Dicle’yi hayal ediyorsunuz, görmek istiyorsunuz?

Dicle, son 2,3 yıldır yaşanılacak bir ilçe olmaya doğru gidiyor. Eğitimden sağlığa, ulaşıma varıncaya kadar, birçok temel gereksinimin olduğu alanlarda genişleyen modern bir hale gelen bir Dicle İlçesini ve Kaygısız Mahallesi’ni görmek istiyoruz.

Son olarak eklemek istedikleriniz

Muhtar olduğumuz dönemde, bizleri köyümüze ve köylülerimize karşı mahcup etmeyen, desteklerini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlara, ilgili ile yetkililere teşekkür ederiz. Muhtar olarak köyüme ve köylülerime daha çok hizmet etmek için, çalışmaya devam edeceğiz inşallah.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.