DİCLE HALK EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRÜ MUSTAFA SABIR’LA HEM’DEKİ BAŞARILI ÇALIŞMALARI KONUŞTUK
Diclebulteni.com haber sitemizin onur konuğu, Dicle Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Sabır oldu. Kendileriyle Halk Eğitim Merkezi’ndeki çalışmaları, açılan kursları konuştuk.
Röportaj için Halk Eğitim merkezine geldiğimizde, aşağıda adeta kurumu ihya eden bir şantiyeyle karşıladık. Artan derslikler ve binanın tamamı bakım ve onarımdan geçerek yenileniyor. İşte röportajımızın detayları ve tamamı.
Soru 1: Öncelikle sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Ben Mustafa Sabır. 1987 Dicle doğumluyum. İlk, orta lise öğrenimimi Dicle’de gördüm. Yüksek öğrenimimi Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, İlköğretim Matematik bölümünde tamamladım. 2010 yılında, Dicle İlçesi Bozoba Ortaokulu’nda matematik öğretmeni olarak atandım. 2011 yılından itibaren ise, ilçemizin çeşitli okullarında müdür ve müdür yardımcısı olarak görev yaptım. 28.08.2018 tarihinden itibaren de, Halk Eğitim Merkezi Müdürü olarak görev yapmaktayım. 2012 yılında Eğitim Yönetimi Teftişi planlanması ve Ekonomisi alanında yüksek lisans yaptım. 2’nci üniversite olarak da kamu yönetimi bölümünde mezun oldum.
“77 KURSTA 1182 KURSİYER EĞİTİM GÖRÜYOR”
Soru 2: Halk Eğitim Merkezinde yapılan çalışmalar kapsamında hangi alanlarda, kaç kurs açılmış durumda?
Halk Eğitim Merkezi, Milli Eğitim faaliyetleri içerisinde yaygın eğitim kısmını oluşturmaktadır. 3428 farklı mödül ve alanlı kurslar açabilmekteyiz. Yapılan talepler doğrultusunda el sanatlarından giyime, halk oyunlarından spora, aile eğitiminden bağımlılıkla mücadele eğitimlerine, hayvan yetiştiriciliğinden bilişim teknolojilerine, yetenekleri geliştirici, meslek edindirici ve genel her türlü kurs açılıp, vatandaşlarımıza hizmet götürülmektedir. Bizim Dicle Halk Eğitim Merkezi olarak da, şu anda, 29 köy ve mahallede 77 farklı aktif kursumuz bulunmaktadır. Bu kurslarda 1182 kursiyer eğitim görmektedir. Şu an aktif olanlar arasında bilgisayar, halk oyunları, çinicilk, kalorifer ateşçiliği, ahşap boyama, bağlama, gitar, saç bakımı, el sanatları, tenis, giyim, işaret dili, okuma-yazma ve çok sayıda köyümüzde Kur-an’ı Kerim kurslarımız bulunmaktadır. Ayrıca liseden mezun olup, yüksek öğretime hazırlanan öğrencilere yönelik de, destekleme ve yetiştirme kursu açmış bulunmaktayız.
Soru 3: Dicle Halk Eğitim Merkezi’nin gelişimi hangi düzeydedir?
Halk Eğitim binamız eski bir bina olup, kendi girişimlerimiz ve İlçe Kaymakamımız Sayın Halil İbrahim Demirçin’in katkılarıyla, 7’den 10 çıkardığımız derslikleri ve hizmet binamızın tamamını mantomalama, dış cephe boyası, iç cephenin tamamının sıvalarının sökülüp alçı yapılması, zeminin seramik yapılması gibi bakım ve onarım çalışmaları yaparak, sağlıklı bir eğitim ortamı oluşturulmuştur. Ayrıca İlçe Kaymakamlığımıza bağlı olan Aile Destek Merkezi’nin katkılarıyla da bilgisayar, müzik, giyim sınıflarımız, malzeme ve teknik olarak donatılmıştır. Halk Eğitim Merkezi’mizin gelişimine olan destek ve katkılarından dolayı, İlçe kaymakamımız Sayın Halil İbrahim Demirçin Bey’e teşekkür ediyoruz. Dicle Halk Eğitim Merkezi olarak bünyemizde, 1 kadrolu öğretmen, 16 diğer okullarda görevli öğretmen ve 42 Usta Öğretici görev yapmaktadır. Açtığımız meslek edindirici kurslar ve bu kurslarda usta öğretici görevlendirmesiyle de, ilçemizin istihdamına katkı sunmaktayız. İlçe nüfusuna oranla, aktif bir halk eğitim merkezimiz bulunmaktadır. Kurumumuz bünyesinde ayrıca çok amaçlı kullanılan 143 kişilik konferans salonumuz bulunmaktadır.
Soru 4: Açılan kurslara başvuru kriterleri var mı, varsa bunlar nelerdir?
Kurslarımızın mödülüne göre başvuru şartları değişmekle birlikte, gencinden yaşlısına tüm vatandaşlarımızın başvurabileceği kurslarımız bulunmaktadır. Bu kurslara başvurular ücretsizdir. Kurslara başvurmak isteyen vatandaşlarımızın şahsen nüfus cüzdanıyla birlikte, Halk Eğitim merkezi Müdürlüğümü’ze başvuru yapması gerekmektedir. Herhangi bir alanda, en az 12 kursiyerin başvurusuyla kurslarımız açılabilmektedir.
“KURSLARIMIZIN ASIL AMACI BİGİ VE BECERİLERİ ARTTIRMAKTIR”
Soru 5: Halk Eğitim Merkezi’ne Dicle halkının ilgisi ve duyarlılığı var mı, varsa ne derecedir?
Dicle İlçe Merkezi ve merkeze yakın birkaç mahallemizde açılan kurslara yoğun ilgi bulunmaktadır. Hedefimiz özellikle de, merkeze uzakta bulunan Terkan bölgesindeki mahallelerimizde de, kurslarımıza yönelik ilgiyi arttırmaktır. Vatandaşlarımızın yeterli sayıda talebi oluşması durumunda, çok daha farklı konulardaki kursları açma imkanımız bulunmaktadır.
Dicle’nin bir tarım ve hayvancılık ilçesi olmasından dolayı, vatandaşlarımızın tarım ve hayvancılıkla ilgili bilgi ile becerilerini geliştirmek için, bu alanlarla ilgili kurs modüllerimiz bulunmaktadır. Ancak vatandaşlarımızın bu kurslardan beklentisi, bilgi ve becerilerini geliştirmekten ziyade, sertifikayı alıp, devlet tarafından verilen destekle hibelerden yararlanmak şeklindedir. Oysaki, bu kursların asıl amacı vatandaşımızın bilgi ve becerilerini arttırmaktır.
Soru 6: Mesleki Eğitim ve el işleri kurslarınızda yaptığınız ürünlerin satışını yapabiliyor musunuz?
Maalesef, kurslardaki kursiyerlerimizin el emeği, göz nuruyla ürettiği ürünlerin satışını yapamıyoruz. Bunun çeşitli sebepleri var. Bunun başlıca sebepleri, çok emek harcanarak yapılan ürünler olduğundan, kurslarımızda yapılan bu ürünlerin fiyatlarının yüksek olması, ilçemizde turizmin yeterli seviyede gelişmemesi nedeniyle ürünlere talebin az olması ve bu ürünlerin satışının yapıldığı çarşı merkezinde sabit bir satış noktamızın bulunmamasıdır. Kursiyelerimiz satışı yapamadıkları ürünleri, kendilerinin çeyiz malzemesi olarak veya eş, dost, akrabalarına hediye olarak kullanmaktadırlar. Bu konuda girişimde bulunarak çarşı merkezinde satış noktası oluşturmayı düşünüyoruz.
“HALK EĞİTİM MERKEZİMİZ TAM GÜN, TAM YIL UYGULAMASIYALA ÇALIŞMAKTADIR”
Soru 7: Kurslardaki eğitimler haftanın kaç günü ve ne kadar sürüyor?
Kurs modülüne göre kurs süreleri değişmektedir. 5 saatten 2 bin saate kadar süren kurs modüllerimiz bulunmaktadır. Örneğin gıda ve su sektöründe hijyen eğitimi veren kurs süresi 8 saat iken, katı ve sıvı yakıtlı kalorifer ateşçiliği 76 saat, bilgisayar işletmenliği kursu 163 saat, saç bakımı eğitimi kursumuz ise, 717 saat sürmektedir. Ayrıca Halk Eğitim Merkezimiz tam gün, tam yıl eğitim uygulaması kapsamında haftanın 7 günü, yılın 365 günü eğitim vermektedir.
Soru 8: Kurslarınızın kursiyerlere olan katkıları nelerdir?
Kurslarımızın öğrencilerimize olan en önemli katkıları, bilgi ve becerilerini geliştirebilmesi, sosyal yaşama uyumlarını sağlanması ve kurs sonunda elde ettikleri sertifikayla ile de, çeşitli alanlarda iş imkanı bulmalarıdır. Ayrıca, meslek edindirici kurslarımızı başarıyla bitiren kursiyerler, aldıkları sertifikaları ile mesleki eğitim merkezlerine başvuru yapıp, bu merkezlerde yapılan sınavlarda başarılı olmaları halinde, ustalık belgesi alarak kurumumuzda eğitici olarak görev yapabilmektedirler.
Soru 9: Usta öğretici başvuruları ne zaman oluyor?
Usta öğretici başvuruları, her yıl Eylül ayında alınmaktadır. Bu alınan başvurular, bakanlığın belirlediği eğitim, deneyim ve benzeri ilgili kriterlere göre sıralandıktan sonra, vatandaşlarımızdan gelen kurs talepleri doğrultusunda, oluşturulan sıralamaya göre usta öğretici görevlendirmeleri yapmaktayız.
“DİCLE’DE BİN 367 AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ÖĞRENCİSİ VAR”
Soru 10: Açıköğretim ortaokul ve Açık öğretim lisesi başvurular ne zaman ve nasıl oluyor? Dicle’de kaç açık öğretim oraokul ve lise öğrencisi var?
Halk Eğitim Merkezleri’nin bir ayağını açılan kurslar oluştururken, bir diğer ayağını ise, açık öğretim lisesi ve açık öğretim orta okulu oluşturmaktadır. Biz de ilçemizde, 1 bin 367 açık öğretim lisesi, 842 açık öğretim orta okulu öğrencisine hizmet vermekteyiz. Bu öğrenciler, bakanlığın belirlediği takvim çerçevesinde Ocak, Mayıs ve Eylül aylarında yeni kayıt veya kayıt yenileme işlemlerini yaparak, yapılan merkezi sınavlara girmektedirler. Bu sınavlarda başarılı olmaları durumunda, müdürlüğümüzden diplomalarını alıyorlar. 192 ders kredisini tamamlayan öğrencilerimiz, liseden mezun olmaktadırlar. Bu da, öğrenci başarısına göre minimum 2 buçuk yıl sürmektedir.
Açık öğretim ortaokulda ise, örgün eğitimde bulunan zorunlu derslerden başarılı olması durumunda, mezuniyet hakkı kazanılmaktadır. Bu ise, öğrenci başarısına göre minimum 1 buçuk yıl sürmektedir. Açık öğretim ortaokul ve lise başvuruları, bir önceki eğitim durumunu gösterir belge (diploma veya öğrenim belgesi), nüfus cüzdanı ve bir adet fotoğrafla birlikte 18 yaşını dolduranlar için şahsen, 18 yaşından küçük olanlar ise, velisiyle birlikte kurumumuza yapılmaktadır.
Soru 11: Son olarak eklemek istediğiniz nelerdir?
Eğitim ancak ve ancak, toplum olarak desteklenirse ve gerçekleştirilirse bir anlam kazanır. Burada başta biz yöneticiler olmak üzere, herkese, hepimize büyük görevler düşmektedir. Yapacağımız tüm çalışmalarda toplumun her kesiminin desteğini bekliyoruz. Biz Dicle Halk Eğitim Merkezi olarak, vatandaşlarımıza hizmet yolunda, üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmaya devam edeceğiz. Bizlere desteklerini esirgemeyen Sayın İlçe Kaymakamımız Halil İbrahim Demirçin’e bir kez daha teşekkür ediyoruz.